ROMÂNIA ARE PĂȘUNI CÂT SUPRAFAȚA A TREI ȚĂRI! România are 4,8 milioane ha de pășuni și fânețe, cât Olanda, Elveția și Belgia la un loc, a spus ministrul agriculturii, Petre Daea, la Viața Satului, TVR 1. În timp ce în aceste țări încărcătura de animale pe pășuni este de 1,80 UVM/ha (unitate vită mare), în țara noastră încărcătura este de 0,3 UVM/ha.
Paradox de România! Avem o suprafața atât de mare de pășuni încât încap trei țări în ea, fermierii români nu au unde să-și pășuneze animalele, iar încărcătura de animale pe pășune e mult mai mică decât în țări ca Belgia sau Olanda, unde abia sunt câteva petece de pășune. Ce spune ministrul agriculturii că ar trebui făcut?
Sunt trei țări în suprafața de pajiști a României. Se pune întrebarea: țările acestea câte animale au? Răspunsul este următorul: în Olanda, Elveția, total ovine sunt 8.352.670 și caprine 1,5 milioane. Cu o încărcătură pe teren agricol 1,80 UVM/ha. Ce face România cu aceste pajiști? Crește la total ovine și caprine la 15 milioane de capete, cu o încărcătură de 0,3 UVM/ha.
Ce se desprinde de aici? Obiectivul este să creștem numărul de animale pentru a folosi această resursă. Care animale? Ovine și caprine și taurine de carne. Din analiza aceasta se observă că sunt două țări care nu au deloc pajiști, dar au efective de animale. Cum le cresc? Cum dezvoltă efectivele de animale? Iată întrebările pe care ni le punem în fiecare zi.
Am căutat soluții stimulând efectivele de ovine pentru a te duce cu această combină vie, sper să puteți interpreta în bunul simț al cuvântului ce vă spun eu la televiziuni, această combină vie (ministrul se referă la oaie n.r.) care recoltează de la fața locului masă vegetativă și o transformă în lapte. Și să ne ducem cu taurina de îngrășat pe suprafațele respective organizând amenajamentele pastorale.
Din acest punct de vedere situația nu este cum trebuie. (...) Trebuie să definitivăm aceste amenajamente care înseamnă organizarea suprafețelor respective, supraînsămânțarea suprafețelor pentru a îmbunătăți compoziția floristică, organizarea pășunatului rațional prin garduri electrice, prin individualizarea suprafețelor, în funcție de încărcătura de animale pe suprafață, realizarea unor umbrare, captarea unui izvor de apă, analizează ministrul agriculturii situația pășunilor.
Ministrul agriculturii mai spune că în România sunt 1.000 de amenajamente pastorale.