54 euro/ha/an, 70 euro/ha/an sau chiar 86 euro/ha/an! Sumele reprezintă un plus la plata unică pe suprafață pentru fermierii români care fac agricultură în zonele etichetate defavorizate sau cu constrângeri naturale. Agroinfo a mai publicat informații despre aceste plăți. Fermierii vor să știe mai mult! De data aceasta, au și harta acestor zone.
Sunt plăți compensatorii incluse în măsura 13 din PNDR 2014-2020, Pilonul 2, Fondul European de Dezvoltare Rurală (FEADR) și gestionate tot de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).
Submăsura 13.1 - Plăţi compensatorii în zona montană (ANC) 86 euro/ha/an.
Acest ajutor național compensatoriu (ANC) este acordat fermierilor care fac agricultură la altitudinea mai mare sau egală cu 600 m, la o altitudine medie între 400-600 m, care au o pantă medie egală sau mai mare de 15 m. Limitele acestor zone sunt cele a blocurilor fizice identificate în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA). Beneficiarul banilor este fermierul activ, care lucrează o suprafață minimă de un hectar. Parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha (în cazurile prevăzute de condiţiile specifice SAPS, în cazul anumitor tipuri de culturi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha).
Submăsura: 13.2 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative – 54 E/ha. Criteriile de eligibilitate sunt aceleași ca pentru zona montană.
Submăsura: 13.3 – Plăţi compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice – 70 E/ha. Se acordă fermierilor din unităţile administrativ-teritoriale care se suprapun total sau parţial cu Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Potenţialul natural agricol din această zonă este mai scăzut decât în restul țării, condițiile naturale de producție fiind similare pe întreaga suprafață agricolă din această zonă, în condiţiile în care pe terenurile agricole din zonă se întâlnesc o serie de constrângeri definite prin indicatori biofizici de climă și sol.
Maro reprezintă zona montană. Roșu sunt zonele cu constrângeri semnficative. Nuanța închisă de verde sunt zonele cu constrângeri specifice. Harta este inclusă în Anexa 8.2 – lista zonelor eligibile pentru măsura 13 din PNDR 2014-2020. Harta a fost realizată de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului.
Degresivitatea sprijinului financiar: În cazul fermelor cu suprafeţe agricole mai mari de 50 ha (prag de la care începe aplicarea degresivității), valoarea plăţii scade pentru acele suprafeţe agricole:
• 1-50 ha - 100% din prima acordată pe hectar,
• 50,01-100 ha - 75% din prima acordată pe hectar,
• 100,01-300 ha - 50% din prima acordată pe hectar.
În cazul în care în urma aplicării degresivității, valoarea plății compensatorii/ha ar ajunge la un nivel inferior celui de 25 euro/ha, plata compensatorie acordată la hectar va fi 25 euro.
La plata avansului pe suprafață au fost incluși și fermierii din aceste zone. Plățile compensatorii ar putea să le primească în perioada februarie-martie 2016, susțin surse APIA. Mai repede este puțin probabil pentru că și finalizarea controalelor, clasic, teledetecție, etc. va suporta o oarecare întârziere.
Am fost întrebați dacă funcționează modulul de plăți compensatorii încorporat în sotul APIA? Din informațiile noastre, întregul soft de plăți APIA va fi reinstalat. Informație confirmată și de ministrul agriculturii Achim Irimescu. Așa că avem serioase îndoieli că modulul de plăți compensatorii ar funcționa în acest moment.
(surse:APIA, PNDR 2014-2020, MADR, Regulamentul UE 1305/2013)