Adama
Vinasa Rompak

Guvernul va plăti reprezentarea fermierilor români în UE. Cine poate primi bani şi câţi?

Publicat: 21 septembrie 2015 - 19:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul va subvenţiona integral cotizaţiile pe care trebuie să le plătească organizaţiile profesionale care reprezintă producătorii agricoli români în Uniunea Europeană. Pentru 2015, sunt alocaţi peste 550.000 lei doar pentru servicii lingvistice.

Guvernul va plăti integral cotizaţiile pe care trebuie să le plătească organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar constituite la nivel național pentru reprezentarea acestora în organizațiile de profil din cadrul Uniunii Europene și/sau la organizațiile stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, prevede un proiect de HG, elaborat de Ministerul Agriculturii şi aflat în dezbatere publică pe site-ul MADR începând din 21 septembrie 2015.

MADR va da maxim 3,15 milioane lei pe an pentru servicii lingvistice

Sprijinul va fi acordat prin bugetul MADR, din sumele prevăzute pentru „Subvenţii” - „ Sprijinirea producătorilor agricoli”. Proiectul prevede că pentru serviciile lingvistice MADR va deconta maxim 30% din valoarea cotizațiilor plătite de organizaţiile fermierilor, iar valoarea totală anuală a sumei pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice este de maxim 3,15 milioane lei.

Pentru trimestrul IV al anului 2015, suma alocată pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice este de maximum 550.707 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pe 2015, mai prevede proiectul.

Potrivit proiectului, pot primi bani din partea statului român organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar, care îndeplinesc următoarele condiții cumulative de eligibilitate:
a) sunt reprezentate în organizaţiile de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau organizaţii stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
b) sunt constituite la nivel naţional.

Fonduri UE_b

Organizaţiile care vor să primească acest sprijin trebuie să depună la MADR o solicitare pentru acord prealabil privind plata anuală a cotizației, respectiv a serviciilor lingvistice, după caz, însoţită de o serie de documente justificative. Solicitarea şi documentele vor fi analizate de o Comisie constituită la nivelul MADR. Componenţa Comisiei va fi aprobată prin Ordin al ministrului Agriculturii, în 15 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Lista organizaţiilor profesionale care vor primi bani pentru reprezentarea în UE va fi afişată pe site-ul oficial al MADR. Până la 15 februarie a fiecărui an, organizaţiile care primesc acest sprijin vor trebui să depună la MADR un raport ce va conține informații cu caracter public, privind organizatorul acțiunii, data și locul desfășurării, participanții, agenda acțiunii, programul de desfășurare, descrierea activităților, contribuția delegației organizaţiei profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar participante, concluziile acțiunii, documente care dovedesc participarea la acțiune.

Cine reprezintă fermierii români în UE?

Fermierii români sunt reprezentaţi în UE de cele două mari organizaţii Federaţia Pro Agro şi LAPAR. Pro Agro este membră Copa-Cogeca, iar LAPAR face parte din ELO (European Landowners Organization).
Pentru Pro Agro însă, tocmai neplata cotizaţiei, estimată undeva la peste 400.000 de euro, prea mulţi pentru posibilităţile de plată ale propriilor membri, a fost motivul pentru care organizaţia a fost suspendată la începutul anului 2015 din Copa-Cogeca.
„A avut termen de plată, au fost reeşalonate plăţile şi-n final Pro Agro a fost dată afară. Oricum, singura organizaţie serioasă şi cu reprezentativitate în Europa este ELO (European Landowners Organization). Este organizaţia latifundiarilor europeni. LAPAR face parte din ELO. Iar cotizaţia pe care o plătim noi este de vreo 12 ori mai mică decât cotizaţia de la Copa Cogeca, care este un monstru constituit din cooperative. Bani mulţi şi efect zero”, spunea, în martie 2015, Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, care anunţa că Pro Agro a fost dată afară din Copa-Cogeca.

Vizualizat: 1785 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cât plătesc organizațiile fermierilor români ca să fie acceptate în asociații europene?

Cât plătesc organizațiile fermierilor români ca să fie acceptate în asociații europene?

Organizațiile fermierilor români se înghesuie și chiar ajung să devină adversare ca să fie acceptate în asociații sau federații europene. Ce preț plătesc fermierii noștri și ce li se dă în schimbul grămezii de bani pe care o scot anual din buzunar?

Pro Agro este membră a Confederației Patronale BUSINESSROMÂNIA

Pro Agro este membră a Confederației Patronale BUSINESSROMÂNIA

Federaţia Naţională Pro Agro este membru fondator al Confederației Patronale Uniunea Patronatelor Din România - BUSINESSROMÂNIA, informează Pro Agro.

O întâlnire care promite: LAPAR și Copa Cogeca și-au negociat un viitor împreună?

O întâlnire care promite: LAPAR și Copa Cogeca și-au negociat un viitor împreună?

Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, a dezvăluit pentru Agroinfo că finlandezul Pekka Pesonen, secretar general Copa Cogeca, a dorit să-l întâlnească pentru o discuție de principiu.

Exclusiv! Membrii Federației Pro Agro au donat bani ca să se achite cotizația la Copa Cogeca

Exclusiv! Membrii Federației Pro Agro au donat bani ca să se achite cotizația la Copa Cogeca

Federația Pro Agro a plătit o parte din cotizația de la Copa Cogeca cu banii membrilor.  În acest moment, organizația este acceptată la masa discuțiilor, dar nu are drept de vot până când nu achită integral cotizația. Pekka Pesonen, secretar general al Copa Cogeca (în foto), a fost la București.

Pro Agro are președinte! Emil Florian Dumitru, director ONIV, ocupă și funcția de președinte al Federației Pro Agro

Pro Agro are președinte! Emil Florian Dumitru, director ONIV, ocupă și funcția de președinte al Federației Pro Agro

Adunarea Generală a membrilor Federației Pro Agro și-a desemnat, luni, 8 iunie, președintele. Au fost aprobate și modificări la statutul organizației.

MADR are 30 de zile să stabilească cine, cât şi cum primeşte bani pentru a reprezenta fermierii români în UE

MADR are 30 de zile să stabilească cine, cât şi cum primeşte bani pentru a reprezenta fermierii români în UE

A fost publicată în Monitorul Oficial Legea 52/2015 privind aprobarea plăţii anuale a cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar.

APCPR salută „Legea COPA COGECA”

APCPR salută „Legea COPA COGECA”

Potrivit unui comunicat de presă primit la redacţie, sub semnătura preşedintelui Consiliului Director, Ioan Ladoşi, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România salută aprobarea în Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi, a proiectului de lege prin care vor fi susținute financiar activitățile de reprezentare ale fermierilor români la nivel european. 

Laurenţiu Baciu:”Federaţia Pro Agro a fost dată afară din Copa-Cogeca”

Laurenţiu Baciu:”Federaţia Pro Agro a fost dată afară din Copa-Cogeca”

Plata cotizaţiei la Copa Cogeca va fi suportată din bugetul de stat, printr-un proiect de lege  iniţiat de deputaţi. Dar problema cotizaţiei ar fi fost rezolvată prea târziu pentru Federaţia Pro Agro.

Federaţia naţională PRO AGRO se întăreşte cu încă două organizaţii

Federaţia naţională PRO AGRO se întăreşte cu încă două organizaţii

Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) și Asociația Română de Biomasă și Biogaz (ARBIO)  sunt cei mai noi  membri ai Federaţiei Naţionale PRO AGRO, întărind astfel poziţia federaţiei în raport cu administraţia naţională şi cea europeană.

Cine plăteşte cotizaţia la Copa-Cogeca?

Cine plăteşte cotizaţia la Copa-Cogeca?

Federaţia Pro Agro vrea ca MADR să plătească o parte din cotizaţia României la Copa-Cogeca. Mai exact, 80% din sumă în primul an, urmând ca sprijinul statului să scadă cu 20% anual. 

România, singurul stat din UE care nu are organizaţii agricole reprezentate la Bruxelles

România, singurul stat din UE care nu are organizaţii agricole reprezentate la Bruxelles

România este singurul stat membru din cele 27 care nu are organizaţii agricole naţionale reprezentate în confederaţiile europene, a declarat, joi, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, la Conferinţa Naţională a Agricultorilor. 

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii