PRIMA ȚARĂ UE CARE INTERZICE FOLOSIREA GLIFOSATULUI ÎN AGRICULTURĂ! Parlamentul de la Viena a aprobat marţi un amendament de lege care interzice complet folosirea glifosatului pe teritoriul naţional, Austria devenind prima ţară din Uniunea Europeană care a a interzis acest erbicid controversat în numele ''principiului precauţiei'', transmite AFP.
Majoritatea deputaţilor au votat în favoarea amendamentului propus de social-democraţi, în virtutea căruia, "punerea pe piaţă" a produselor pe bază de glifosat este "interzisă în numele principiului precauţiei".
Interdicţia este considerată de susţinătorii utilizării glifosatului în agricultură drept contrară reglementărilor europene pentru că există o licenţă pentru folosirea glifosatului pe teritoriul UE reînnoită de executivul european în 2017 şi valabilă până în decembrie 2022.
Această măsură a fost susţinută de deputaţi de toate culorile politice, social-democraţi, de dreapta, ecologişti şi liberali. Conservatorii austrieci au votat împotriva interdicţiei totale, considerând că această măsură va afecta producătorii din sectorul agricol.
În noiembrie 2017, Uniunea Europeană a reînnoit aprobarea pentru utilizarea glifosatului timp de cinci ani. Folosirea acestui erbicid controversat, considerat periculos și cancerigen, nu a fost interzisă nici în Franța, deși președintele Franței, Emmanuel Macron s-a angajat să-l interzică în Franţa până în anul 2021.
Fermierii români nu par dispuși să renunțe la utilizarea glifosatului. Nicolae Sitaru, unul dintre marii fermieri ai României, care exploatează 3.000 de hectare de teren agricol în Ialomița, declara în noiembrie 2017 când Comisia Europeană intenționa să ia decizia interzicerii complete a folosirii acestui erbicid:
Fără să abuzezi de folosirea lui, glifosatul rezolvă anumite probleme în tehnologia de cultură. Glifosatul este o soluţie eficientă şi acceptabilă ca preţ. Alternative se găsesc, dar pot fi mai costisitoare şi chiar mai dăunătoare mediului, adică poţi da cu mai multe erbicide decât unul, şi cu valoare mai mare şi cu probleme pentru mediu mai mare decât glifosatul. În unele cazuri, mai sunt şi soluţii mecanice, dar mai scumpe decât cele chimice, spunea Sitaru.
El a adăugat că din aproape 3.000 de ha pe care le lucrează, nu tratează, anual, mai mult de 20% din suprafaţă cu glifosat, în funcţie de condiţiile din fiecare an.