IMPOZITE. Fiscul nu te iartă! Ești fermier? Înseamnă că ai nevoie de acest mic ghid care te ajută să știi ce se impozitează din activitatea agricolă, ce suprafețe, culturi sau câte capete de animale sunt scutite de la impozit, cum se calculează norma de venit, cum completezi declarația de venit și termenele la care trebuie să o depui la Fisc.
Cum sunt definite veniturile agricole
Sunt venituri obținute din desfășurarea, în mod individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică, a următoarelor activități: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea; creșterea și exploatarea animalelor deținute cu orice titlu, inclusiv cele luate în arendă, precum și valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Veniturile din silvicultură și piscicultură sunt veniturile obținute din recoltarea și valorificarea produselor specifice fondului forestier național, respectiv a produselor lemnoase și nelemnoase, precum și cele obținute din exploatarea amenajărilor piscicole.
Ce venituri din agricultură NU sunt impozabile
Nu sunt venituri impozabile veniturile realizate de persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică din valorificarea în stare naturală a următoarelor:
a) produse culese din flora sălbatică, exclusiv masa lemnoasă. în cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea și valorificarea acesteia în volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate;
b) produse capturate din fauna sălbatică, cu excepția celor realizate din activitatea de pescuit comercial
Sunt venituri neimpozabile în limitele stabilite:
Produse vegetale
•Cereale - până la 2 ha
•Plante oleaginoase - până la 2 ha
•Cartof - până la 2 ha
•Sfecla de zahar - până la 2 ha
•Tutun - până la 1 ha
•Hamei pe rod - până la 2 ha
•Legume in camp - până la 0,5 ha
•Legume in spatii protejate - până la 0,2 ha
•Leguminoase pentru boabe - până la 1,5 ha
•Pomi pe rod - până la 1,5 ha
•Vie pe rod - până la 1 ha
•Arbusti fructiferi - până la 1 ha
•Flori si plante ornamentale - până la 0,3 ha
Animale
•Vaci - până la 2 capete
•Bivolite - până la 2 capete
•Oi - până la 50 capete
•Capre - până la 25 capete
•Porci pentru îngrășat - până la 6 capete
•Albine - până la 75 de familii
•Pasari de curte - până la 100 capete
Nu sunt venituri impozabile veniturile obținute din exploatarea pășunilor și fânețelor naturale. În cazul persoanelor fizice/membrilor asocierilor fără personalitate juridică, cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee și leguminoase pentru producția de masă verde destinate furajării animalelor deținute de contribuabilii respectivi pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit și a celor prevăzute mai sus nu generează venit impozabil.
Stabilirea venitului anual din activități agricole pe baza de norme de venit
Venitul dintr-o activitate agricolă se stabilește pe bază de norme de venit. Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafață (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale și pentru animalele, menționate mai sus.
Normele de venit se propun de către entitățile publice mandatate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pe baza metodologiei stabilite prin hotărâre a Guvernului, se aprobă și se publică de către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.
Cei care realizează venituri din desfășurarea a două sau mai multe activități agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, organul fiscal competent stabilește venitul anual prin însumarea veniturilor corespunzătoare fiecărei activități.
În anul fiscal curent, pentru veniturile realizate de persoanele fizice individual sau într-o formă de asociere, în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale ca îngheț, grindină, polei, ploaie abundentă, secetă și inundații, precum și a epizootiilor ce afectează peste 30% din suprafețele destinate producției agricole vegetale/animalele deținute, norma de venit se reduce proporțional cu pierderea respectivă.
Constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor se fac la cererea persoanelor fizice/asocierilor fără personalitate juridică, care desfășoară activități agricole pentru care venitul anual se stabilește pe bază de norme de venit, de o comisie numită prin ordin al prefectului județului/municipiului București, la propunerea directorului executiv al direcției agricole județene/municipiului București, comisie formată pe plan local dintr-un reprezentant al primăriei, un specialist de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, un delegat din partea Administrației Naționale de Meteorologie, un specialist al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și un reprezentant al direcției generale regionale a finanțelor publice teritoriale din cadrul ANAF. Procedura de aplicare se stabilește prin ordin al președintelui ANAF, cu avizul MADR.
Contribuabilii care obțin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligații de completare a Registrului de evidență fiscală și de conducere a evidenței contabile.
Veniturile din activități agricole determinate pe baza de norme de venit, realizate din exploatarea bunurilor (suprafețe destinate producției vegetale/cap de animal/familie de albine), deținute în comun sau în devălmășie de proprietari, uzufructuari sau de alți deținători legali, înscriși într-un document oficial, se atribuie proporțional cu cotele-părți pe care aceștia le dețin în acea proprietate sau contribuabilului care realizează venituri din activități agricole, în situația în care acestea nu se cunosc. În cazul persoanelor fizice pentru care nu a fost finalizată procedura succesorală, veniturile corespunzătoare suprafețelor destinate producției vegetale/cap de animal/familie de albine se atribuie contribuabilului care realizează venituri din activități agricole.
Calculul și plata impozitului aferent veniturilor din activități agricole
Impozitul pe venitul din activități agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activități agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Cine depune Declarația 221?
Contribuabilul care desfășoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit are obligația să depună anual la Fisc Declarația 221, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. în cazul în care activitatea se desfășoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligația depunerii declarației la organul fiscal competent revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligațiilor asociației față de autoritățile publice în cadrul aceluiași termen. Anexa declarației depusă de asociatul desemnat va cuprinde și cota de distribuire ce revine fiecărui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii.
Contribuabilii/Asocierile fără personalitate juridică care desfășoară activități agricole pentru care venitul se stabilește pe bază de norme de venit și dețin suprafețe destinate producției agricole vegetale/animale în localități/județe diferite vor opta pentru stabilirea localității/județului sau localităților/județelor unde vor beneficia de încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile prevăzute pentru fiecare grupă de produse vegetale/animale. Opțiunea se exercită prin completarea corespunzătoare a Declarației privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit.
Declarația nu se completează pentru suprafațele de teren, culturile sau animalele care nu sunt supuse impozitului. (VEZI VENITURI NEIMPOZABILE)
Organul fiscal competent stabilește impozitul anual datorat și emite decizia de impunere, la termenul și în forma stabilite prin ordin al președintelui ANAF.
Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, astfel:
a) 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv
b) 50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv
Impozitul se plătește la bugetul de stat.
Cine depune Declarația 220 privind venitul estimat/norma de venit?
Fermierii care realizează venituri din exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi, creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală, din recoltarea și valorificarea produselor specifice fondului forestier național, respectiv a produselor lemnoase și nelemnoase, precum și cele obținute din exploatarea amenajărilor piscicole, realizate în mod individual sau într-o formă de asociere.
Termen de depunere:
- 30 de zile de la data începerii activității, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activități agricole impuse în sistem real, venituri din silvicultură și piscicultură și care încep o activitate în cursul anului fiscal;
- până la data de 25 mai a anului de impunere, odată cu declarația privind venitul realizat, în cazul contribuabililor care, în anul anterior, au realizat pierderi și cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum și cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puțin 20% față de anul fiscal anterior.
Declarațiile se completează pe hârtie (formularele sunt disponibile pe www.anaf.ro) , direct la registratura organului fiscal sau se comunică prin poștă cu confirmare de primire. În situația în care activitatea se desfașoară în mod individual, declarația se completează în două exemplare, copia se păstrează de către contribuabil sau de împuternicitul/curatorul acestuia iar originalul se depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa de domiciliu, potrivit legii, sau adresa unde locuiește efectiv sau la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sursa de venit.
(Sursa: Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal ultima actualizare Legea nr. 112 din 27 mai 2016)