Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Moldova Sud, prin cele două unităţi de administrare UA Galaţi Sud şi UA Tg. Bujor, a contractat, pentru acest an, cu producătorii agricoli gălăţeni, prin organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii, o suprafaţă de 35.190 ha pentru aprovizionarea cu apă a culturilor de primăvară.
Ponderea cea mai mare se află la UA Galaţi Sud unde fermierii intenţionează să irige 27.263 ha.
Aşa cum arăta Petru Bărceanu, directorul filialei, este un program redus “deoarece mare parte din OUAl-urile din terasă nu mai sunt funcţionale şi nici nu au capabilitatea suportării costurilor energetice ridicate cu aplicarea udărilor”.
În judeţul Galaţi, suprafaţa amenajată este de 136.997 ha, dar se pot iriga numai 114.230 ha.
Revizii şi reparaţii la infrastructura principală de aducţiune
La această dată, infrastructura principală de aducţiune rămasă la ANIF este funcţională şi urmează ca până la declanşarea campaniei de irigaţii să se execute lucrările de revizii şi reparaţii la staţiile de bază: SPA Dunăre, SPA Prut, SPA Lieşti, SPA Barboşi şi SPA lonăşeşti, conform lucrărilor acceptate de beneficiari şi prevăzute în contractele multianuale, fiind suportate de aceştia în baza tarifelor anuale publicate în Monitorul Oficial.
Pe terasă, 1.000 mc de apă costă 1.500 lei! Cine îşi permite “luxul”?
Pe terasă, în Câmpia Covurluiului, în numai două bazine legumicole din judeţ se mai irigă pe suprafeţe cu înălţimi mari de pompare şi anume Cosmeşti-Tecuci şi Vânători-Galaţi.
Cheltuielile de exploatare, întreţinere şi reparaţii a infrastructurii de irigaţii, fără cheltuielile de distribuire a apei la plantă, sunt calculate între 450 lei/1.000 mc pentru înălţimi mici de pompare a apei de până la 10 m şi peste 1.500/ 1.000 mc lei pentru înălţimi de pompare a apei de 90 m, cum este situaţia în cazul suprafeţei de 75.267 de ha deservită de SRP 1 Vânători din Câmpia Covurlui.
Întrebarea este cine îşi permite acest lux?
Irigarea culturilor cu apă pompată la peste 50 m, neprofitabilă!
“Practica demonstrează că efectuarea irigaţiilor cu înălţimi de pompare a apei de peste 50 m, nu este profitabilă, pentru structura actuală de culturi agricole, alcătuită în general din plante cerealiere. Aceste culturi fiind pretabile în amenajările mici, suple, deservite de OUAI-uri bine organizate ce pot să reducă cheltuielile de întreţinere şi reparaţii, aflate în luncile râurilor( înălţimi mici de pompare, costuri energetice mai mici)”, a declarat
Petru Bărceanu, directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Moldova Sud.