În cadrul Programului LEADER, la nivelul judeţului Galaţi s-au constituit un număr de trei Grupuri de Acţiune Locală (GAL) şi anume: GAL „Asociaţia de Dezvoltare Zonală Tecuci”, GAL „Covurlui” şi GAL „Lunca Joasă a Siretului”.
Astfel, GAL „Asociaţia de Dezvoltare Zonală Tecuci” a semnat cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor în Agricultură (AFIR) până în prezent un număr de 36 proiecte în valoare de 1.602.909 euro, reprezentând o rată de contractare de 70,1%; GAL „Covurlui” a încheiat 23 proiecte însumând 1.509.268 euro, cu o rată de contractare de 59,2%, iar GAL „Lunca Joasă a Siretului” a perfectat 30 proiecte în valoare totală de 2.356.412 euro rata de contractare fiiind de 92,4%. Bugetul total alocat proiectelor a fost de aproape 7,5 milioane de euro.
Zonele defavorizate puţine au depunctat proiectele
Pe Măsura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 s-au organizat o serie de cinci sesiuni de depunere proiecte. În total, Grupurile de Acţiune Locală gălăţene au fost depuse un număr de 993 proiecte dintre care 642 contractate în valoare totală de 4.815.000 euro, care se află în diferite stadii de implementare. „Trebuie să menţionăm faptul că în primele trei sesiuni de depunere toate proiectele declarate eligibile au primit finanţare, în timp ce la ultimele două sesiuni doar un procent relativ mic. Cauza a fost următoarea: au intervenit criteriile de selecţie; iar dintre acestea criteriul privind zonele defavorizate a fost cel care ne-a împiedicat să avem mai multe proiecte selectate”, a explicat Vasile Berlea, coordonatorul Compartimentului de Dezvoltare Rurală al judeţului Galaţi.
În această categorie de proiecte (M 141) se încadrează printre alţii, crescătorii de albine, legumicultorii din bazinul legumicol Matca, crescători de animale, cultivatori de viţă-de-vie, cultivatori de terenuri agricole pe suprafeţe mici de 10-15 ha.
În judeţul de la Dunăre, doar şase din cele 60 comune sunt considerate drept zone defavorizate din punct de vedere al condiţiilor naturale specifice.
Tinerii fermieri nu se prea înghesuie la proiecte
De asemenea, pentru Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, cele trei GAL-uri gălăţene au depus un număr de 16 proiecte cu o valoare totală de 556.000 euro.
Grupurile de Acţiune Locală sunt organizaţii non-guvernamentale organizate conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile constituite din parteneri publici şi privaţi, astfel încât numărul partenerilor privaţi din componenţa GAL-ului dar şi a structurilor sale de conducere să depăşească numărul partenerilor publici.