DIRECT DE LA BRUXELLES, COMISIA PENTRU AGRICULTURĂ, PARLAMENTUL EUROPEAN! Bruxelles caută un instrument cu care să stopeze fraudele alimentare. În primăvara acestui an, Europa a fost zguduită de scandalul fraudei cu carne importată din Brazilia. Tone de carne, care nu ar fi fost bună pentru consumul uman, a fost retrasă de pe piață și 20 de companii implicate în fraudă au interdicție la export.
Miercuri, în Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European de la Bruxelles a avut loc un schimb de opinii cu Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, domnul Vytenis Andriukaitis. Printre subiectele abordate de către domnia sa au fost produsele și siguranța alimentară, protecția și siguranța animală, protecția plantelor, a scris europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), membru în Comisia pentru Agricultură, pe pagina sa de Facebook.
În intervenția sa, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară susține că sunt căutate soluții pentru stoparea fraudelor alimentare, Comisia Europeană are în lucru un instrument și o propunere legislativă, care se vor aplica de la sfârșitul acestui an.
Regulamentul adoptat de curând privind indicațiile voluntare a originii alimentelor pentru a stabili o bază egală pentru toți participanții din industrie este extrem de important. Unele state membre trebuie să prezinte CE impactul pe piața internă iar Comisia va verifica impactul etichetării pe piața internă. Sistemul nostru este încercat frecvent de epidemii în domeniul plantelor. Dacă dorim să asigurăm alimentația, atunci răspunsul nostru trebuie să fie unul rapid. Este nevoie de proceduri mult mai rapide în toate statele membre.
Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis
Pesta porcină depistată în Europa a generat un climat nesigur iar Comisia a intervenit rapid. Dialogul cu cetățenii și cu autoritățile locale a fost crucial. Frauda în domeniul alimentar a fost o altă provocare în spațiul european. Avem în lucru un instrument care va fi gata la sfârșitul anului, la fel și o propunere legislativă. Niciun sistem nu este însă fără lacune însă vom continua să le îmbunătățim. Folosirea sistemului de alertă rapidă rămâne însă cel mai important la îndemâna statelor membre. Succesul îmbunătățirii propunerilor noastre depinde de deschiderea statelor membre, a spus comisarul Andriukaitis.
Oficialul european a adăugat că s-a propus interzicerea a patru pesticide folosite la tratarea plantelor, considerate periculoase pentru sănătatea umană, și că este verificată carnea importată în Europa pentru a se vedea dacă a fost tratată cu potențatori hormonali.
Depunem toate eforturile în a proteja sănătatea europenilor, mai ales că ne-am confruntat cu problema cărnii din Brazilia care a fost retrasă de pe piață. Am interzis 20 de entități braziliene care au fost implicate în frauda cu carne. Vom lua măsuri suplimentare dacă va fi necesar. În acordul UE-Mexic de exemplu, Comisia va evalua capabilitatea Mexicului că toată carnea este exigibilă la export și nu a fost tratată cu potențatori hormonali. Sublinez că facem tot posibilul să asigurăm acces pe piață în China pentru produsele din Europa. Vrem să convingem China să adere la standardele europene.
Am lansat și o platformă pentru bunăstarea animalelor. Am lansat la nivelul Comisiei un plan pentru sănătate. Avem nevoie de o legislație robustă și mă bazez pe sprijinul Parlamentului European. Cetățenii trebuie de asemenea să fie implicați în dezbateri iar în acest sens am aplicat un chestionar la nivel european.
Propunem interzicerea a 4 pesticide la nivel european. Comisia este foarte consecventă când este vorba despre controalele utilizării pesticidelor, a mai spus comisarul european.