Adama
Vinasa Rompak

Fond de INVESTIȚII AMERICAN ar fi printre primii zece LATIFUNDIARI din ROMÂNIA!

Publicat: 29 iunie 2016 - 13:50
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

NU VINDEȚI PĂMÂNTUL. Pământul românesc s-a vândut cu hectarul, acum se vând ferme întregi unor cetățeni străini. Potrivit publicației Economica, din topul de latifundiari ai României, șapte locuri din primele 10 sunt adjudecate de fonduri de investiții străine sau cetățeni străini.

Cine sunt latifundiari străini ai României? Economica susține că a făcut acest clasament pe baza unor informații furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), dar suprafețele de teren exploatate le-a stabilit în baza unor date oferite de alte surse, Agenția Domeniilor Statului, primării locale, pentru că APIA a insistat că acest tip de informații sunt confidențiale. Așadar, din cei clasați pe primele 10 locuri,  7 ar fi companii cu capital străin:

Agrinatura SRL, deținută indirect de fondul american de investiţii Paine & Partners, 18.200 ha
Zimbrul SA care ar fi deținută de Nutre Farming SRL, parte a grupului portughez Nutre, 25.200 ha
Emiliana West Rom SRL, proprietatea italianului Luciano Martini, 12.000 ha
Maria Trading SRL, proprietatea unor cetăţeni  libanezi, 12.000 ha
Campo D'Oro, administrată de un italian, 6-7.000 ha
Cross Wind SRL, parte dintr-un grup danez 19.290 ha teren şi 7.200 ha pădure. (sursă clasament Economica.net)

Potrivit unui studiu al AGRO Intelligence - Sistem de Informaţii pe Securitate Alimentară (SISA) prezentat de Mădălina Neacşu, preşedintele fondator al acestei organizaţii, românii mai deţin în proprietate sau arendă puţin peste 30% din suprafaţa de teren arabil de aproximativ 8,3 milioane de hectare.

Conform rapoartelor notariale, există peste un milion de hectare de teren arabil în proprietatea străinilor: italieni - 23,4%, nemţi - 15,5%, arabi - 10%, unguri - 8,2%, spanioli - 6,2%, austrieci - 6,1%, danezi - 4,5%, olandezi, greci, turci, precum şi a multinaţionalelor precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.

Aproape 70% din terenurile vândute către firme străine ajung, în realitate, la fonduri de investiţii, a declarat fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu. Și nu s-a înșelat!

La ora aceasta, poate puţini dintre dumneavoastră ştiţi, şi când am auzit am rămas pur şi simplu şocat, aproape 70% din vânzările de teren către firme străine sunt fonduri de investiţii, care nu fac altceva decât speculaţii financiare cu terenul, fie dându-l în arendă, fie comercializându-l de câte ori este cazul. Nu au ce căuta fondurile de investiţii în comercializarea de terenuri! Ele trebuie să se ocupe de ceea ce se ocupă fondurile de investiţii, imobiliare de altă factură, nu terenuri, a spus Rădulescu

Vizualizat: 2997 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
07. 04, 2016. Monday 21:49

Actuala Lege cu privire la Vinzarea Terenurilor Agricole este o adevarata bataie de joc!

1. Este necontitutionala, ingradirea dreptului la proprietate prin fixarea unor conditiila vinzare contravine flagrant Constitutiei Romaniei si culmea! niciun senator, deputat, din forul legislativ nu a sesizat Curtea Constitutionala in acest sens, nici macar Avocatul Poporului, incit te intrebi aceste intitutii ce rost mai au in Statul Roman.
2. Impiedica aparitia unei Piete Libere de vinzare a terenurilor agricole, tinind in mod artificial pretul terenului agricol sub adevarata lui valoare, in vreme ce in Europa terenul agricol se tranzactioneaza cu sume cuprinse intre 20.000 si 16.000 euro, la noi este tranzactionat la preturi de 1.000, 2.000, 3.000 de euro!
3. Formalitatile de Publicitate de vinzare a Ofertei, care trebuie da dureze 30 de zile, tin in realitate peste trei luni! Pe site-ul Directiei Agricole este trecut doar ca o simpla formalitate ion vederea vinzarii, deoarece, in lipsa posibilitatii unui acces liber la o Piata de tranzactionare terenul este adjudecat din start de arendas, cel care are tdrept de preemtiune, nici nu poti ajunge pe piata cu el.
4. Desi facuta ca O LEGE CE DORESTE A RESTRICTIONA VINZAREA CATRE PERSOANE DE ALTA CETATENIE, in realitate prin favorizarea ARENDASILORA, in marea lor majoritate cetateni straini sau societati cu capital strain se ajunge la paradoxul de-a FAVORIZA CUMPARAREA TERENULUI agricol DE CATRE PERSOANE STRAINE SAU SOCIETATI CU CAPITAL STRAIN, ori mai grav, Fonduri de Investitii cu capital strain!
5. Restrictionarea instrainarii terenului agricol al Romaniei NU POATE FI FACUTA printr-o RESTRICTIONARE A DRPTULUI DE VINZARE, cum este in actiuala lege, si contravine Constitutiei, ingradind dreptuiul de proprietate ci printr-o RESTRICTIONARE LA CUMPARARE, asa cum este si normal, sa nu aiba dreptul SA CUMPERE, nu sa ITI FIE INGRADIT DREPTUL DE A VINDE!e prin favorizarea ARENDASILORA, in marea lor majoritate cetateni straini sau societati cu capital strain se ajunge la paradoxul de-a FAVORIZA CUMPARAREA TERENULUI agricol DE CATRE PERSOANE STRAINE SAU SOCIETATI CU CAPITAL STRAIN!
5. Restrictionarea instrainarii terenului agricol al Romaniei NU POATE FI FACUTA printr-o RESTRICTIONARE A DRPTULUI DE VINZARE, cum este in actiuala lege, si contravine Constitutiei, ingradind dreptului de proprietate ci printr-o RESTRICTIONARE LA CUMPARARE, asa cum este si normal, sa nu aiba dreptul SA CUMPERE, nu sa ITI FIE INGRADIT DREPTUL DE A VINDE!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii