Adama
Vinasa Rompak

Fiscul „aleargă” după TVA-ul agricultorilor

Publicat: 26 mai 2011 - 17:17
7 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Zeci de mii de fermieri, care lucrează chiar şi sute de hectare de teren pe persoană fizică, au intrat în vizorul Finanţelor. Sunt datori la stat cu TVA-ul pe ultimii trei ani.

Începând cu luna viitoare, un număr de aproximativ 48.000 de agricultori doljeni care au în proprietate sau arendă suprafeţe mari de teren for fi somaţi la Fisc. Se pare că ei datorează statului taxa pe valoare adăugată (TVA) care rezultă din valorificarea recoltelor obţinute pe suprafeţe cultivate de ei ca persoane fizice. Nu toţi ţăranii care lucrează terenurile agricole sunt scoşi de Fisc datori vânduţi către bugetul statului, ci doar aceia care timp de un an au înregistrat venituri de peste 35.000 de euro.

Cu băgare de seamă, pentru a nu scăpa vreun debitor din rândul agricultorilor, Finanţele au cerut la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Dolj o situaţie cu toate persoanele fizice care lucrează zeci sau sute de hectare.
„Până la sfârşitul acestei luni vom avea lista completă cu toate persoanele fizice care deţin suprafeţe mari de teren. Vom începe verificările de la cei cu suprafeţele cele mai mari, până la cei cu 10-20 de hectare de teren lucrate. În Dolj, există persoane care lucrează şi 200 de hectare pe persoană fizică, dar care nu au plătit niciodată TVA la stat”, a explicat directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Ioan Filipescu, scrie Gazeta de Sud.

El a mai completat că, în principal, vor fi făcute verificări pe trei ani în urmă, dar este posibil să se meargă şi până la cinci ani. Potrivit Codului Fiscal, agricultorii trebuie să meargă la administraţia financiară de care aparţin şi să se înregistreze ca şi plătitori de TVA.

Agricultorii se revoltă: „Nu dau nici un ban la stat!”
Primarul comunei Odorel, Jane Vâlcomeanu, care lucrează 250 ha de teren, se opune noii reglementări. „Suntem mai mulţi aici în comună care lucrăm pământul pe suprafeţe mari. Cum să ne ia TVA-ul din urmă? Cum calculează ei? De unde ştiu ei ce producţie am avut, la ce preţuri am vândut? Nu o să dau nici un TVA la stat. De unde să am eu acum miliarde să dau la Fisc, când eu am datorii la sămânţă? Voi contesta în instanţă decizia Fiscului“, a spus primarul, scrie Gazeta de Sud.
 
În acelaşi timp reprezentanţii de la Finanţe nu dau nici o şansă tăranilor, ba mai mult aceştia vor să le calculeze şi penalităţi. „Ştim şi noi, cu toţii, cam ce producţie se obţine la hectar şi preţurile cerealelor sunt publice, nu e vreun secret... Le vom calcula şi penalităţi”, a declarat Ioan Filipescu, director adjunct al DGFP Dolj.

finantare

Fermierii, datornici cu miile
Datele de la APIA arată că în Dolj sunt 54.000 de persoane fizice care lucrează de la un hectar de teren şi până la câteva sute de ha. Recordul este deţinut de o persoană din Orodel, care munceşte 370 de hectare de teren. Dar nu toţi producătorii agricoli vor intra „sub lupa Fiscului”, ci doar aceia care au realizat venituri mai mari de 35.000 de euro pe an, din vânzarea recoltelor obţinute de pe terenuri. 
Potrivit APIA, au cerut subvenţii la hectar 48.000 de fermieri - persoane fizice - care lucrează peste 20 de hectare fiecare.
Filipescu a precizat că subvenţia nu se ia în calcul de Fisc, ci doar producţia valorificată.

Singura şansă - fără TVA
Fiscul spune că există un singur mod în care agricultorii ar avea mai puţini bani de plătit la Fisc. Dacă fermierii au păstrat actele care să arate ce cheltuieli au avut în intervalul de timp pentru care sunt controlaţi, atunci ei îşi pot diminua TVA-ul de plată la stat. Agricultorii trebuie să fi păstrat facturile cu care au cumpărat sămânţa, erbicidele, insecticidele, motorina şi chiar utilajele în ultimii ani.


Vizualizat: 3901 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [7]  
Pagini: [1]  1   
7.
eugen
|
06. 04, 2011. Saturday 14:11
De cind? trebuia luata aceasta masura in sfrsit totul e ok.Dar sa fie pentru toti neicusorule nu ai vostri de o parte si prosti corecti de alta.
6.
dedu
|
05. 29, 2011. Sunday 21:17
este o rusine acest guvern, cei care l-am votat si i-am facut campanie electorala spunem atat GUVERNLU BOC ESTE O RUSINE!!!
5.
dedu
|
05. 29, 2011. Sunday 21:13
cum vreti sa creasca suprafetele cultivate daca mai puneti tva la putini oameni care mai cultiva terenul! introduceti si amenda pe terenul necultivat si atunci ne puteti lua terenul sa il lucrati ...... Este ridicol ,,,platim tva la tot ce cumparam pentru a lucra pamantul .,,,,noi cum ne deduce_m tva?
4.
crisss
|
05. 27, 2011. Friday 11:45
Revin. Ce declara domnul de la fisc: " sunt cunoscute preturile la grau sunt publice, la fel si productia care s-a facut la hectar", de ce sunt eu revoltat; oare nu se cunosc si cheltuielile de se fac pt a cultiva un hectar de pamant, productia si preturile la produse se presupun, de ce nu se poate presupune si cheltuiala ce se face??;, aceasta trebuie justificata ferm, cu facturi. Oare e corect asa?? Productia si preturile se cunosc , cheltuiala nu. E absurd, e nebunie, de ce nu ne-au obligat acum trei ani sa ne declaram platitori de TVA, o faceam atunci si nu mai existau probleme, ne trezim acum dupa 3, sau 5 ani, nu stiu unde se va ajunge, cert este ca in felul asta suntem distrusi
3.
crisss
|
05. 27, 2011. Friday 08:59
Eu nu pot intelege pe ce baza vor calcula ei tva-ul. Pt cultivarea acelor terenuri s-au facut si cheltuieli imense, evident s-a platit si tva. Cum se va face aceasta socoteala, sau ce s-a cheltuit nu se pune. O sa fie rau , nu vom putea plati asemenea sume la stat.....
2.
Velicu
|
05. 27, 2011. Friday 08:02
sa mearga prin piete si sa vada ca cei care vand lapte la dozator nu dau nici urma de bon fiscal, dar astia sunt pestii aia grasi.Sa nu-i deranjati cumva!
1.
romanul
|
05. 27, 2011. Friday 07:31
multumim DL.BOC dar de ce nu CONFISCATII AVERILE TUTUROR POLITICIENILOR care dorm si se ocupa de AFACERII PLATITII DIN BANII PUBLICII , sanu-i uitam pe SARACII FUNCTIONARII PUBLICII..,,POLITISTII,VAMESI FUNCTIONARII ANAF IN FRUNTE CU BLEJNAR SI CELEBRII LIDERII SINDICALII ,,..sane ajute DUMNEZEU sa inlaturam aceasta HHAITA DE HHHOOOOTTIII
Rezultate: [7]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii