Comisia Europeană (CE) a solicitat recent returnarea sumei totale de 414 milioane de euro de la statele membre, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite în mod incorect de statele membre.
În cazul României, CE solicită recuperarea a 12,5 milioane de euro pentru deficienţe ale controalelor privind eligibilitatea şi cheltuielile beneficiarilor, precum şi pentru deficienţe în aplicarea de sancţiuni în cadrul Măsurii „Modernizarea exploataţiilor agricole” din cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).
La conferinţa de deschidere a Campaniei de informare „PNDR vine în satul tău”, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi, i-a asigurat pe fermieri că nu vor fi afectaţi de corecţiile aplicate de Comisia Europeană. „Fermierii nu vor fi afectaţi. Există o deducere din fondurile europene pe care o să ni le furnizeze ulterior. Deci nu este un debit făcut României, ci în tranşele viitoare de plată vor deduce sumele respective. Fermierii în nici un caz nu vor fi afectaţi”, a declarat George Turtoi.
În acelaşi timp însă, preşedintele APDRP precizează că banii vor fi recuperaţi de la beneficiarii proiectelor care nu au respectat condiţiile de implementare şi la care s-au găsit „noi nereguli
„Este ca şi când ai schimba regula în timpul jocului...”, spun unii fermieri, îngrijoraţi de corecţiile anunţate de Comisia Europeană. Aceştia trag un semnal de alarmă şi susţin că deducerea fondurilor le-ar putea aduce falimentul. „Ce este mai important şi tragic totodată este faptul că aceşti beneficiari au încheiat contracte cu APDRP-ul încă din anii 2009-2010, iar dintre acestea unele sunt finalizate, altele în curs de finalizare. Acest lucru a generat credite bancare pe care le-au angajat beneficiarii pentru finanţarea şi cofinanţarea proiectelor. Acum, ei sunt în situaţia în care au luat credite de la bancă, au cumparat utilaje, spre exemplu, pe cererea de plată făcută către APDRP conform contractului, iar APDRP nu va mai face plata. În acest context, omul rămâne în curte cu nişte utilaje scumpe, achiziţionate pe un credit pe care nu îl mai poate achita”, ne-a declarat un fermier care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Fermierul susţine că „motivul” pentru care s-ar cere banii înapoi ar putea fi: "crearea de condiţii artificiale pentru implementarea proiectului” sau „suspiciunea de fraudă”: "Este ca şi când ai schimba regula în timpul jocului, numai că aici nu vorbim de un joc, ci de credite bancare care nu se vor mai putea achita şi oamenii sunt în pragul disperării”, adaugă acesta.