Asociaţiile şi întreprinzătorii privaţi din opt comune gălăţene şi una din judeţul Brăila pot depune proiecte în valoare de până la 200.000 euro, până la sfârşitul anului 2013, în cadrul Grupului de Acţiune Locală (GAL) 'Lunca Joasă a Siretului'. Acesta a atras o finanţare de 2.850.000 euro, bani europeni nerambursabili, a anunţat iniţiatorul proiectului, Dorin Butunoiu.
Potrivit acestuia, GAL “Lunca Joasă a Siretului” a câştigat procesul de selecţie a grupurilor de acţiune locală organizat de Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013.
,,Grupului de Acţiune Locală 'Lunca Joasă a Siretului' i se alocă, pentru perioada 2012-2013, o finanţare nerambursabilă în valoare de 2.850.000 euro, sumă ce va fi distribuită în proiecte către beneficiarii finali-instituţii publice, persoane juridice din sectorul privat - în valoare de maximum 200.000 euro, finanţare nerambursabilă. Acum înfiinţăm o asociaţie cu sediul la Braniştea, prin care se vor putea accesa banii, pe bază de proiecte depuse de viitorii beneficiari. Timpul e scurt, iar proiectele trebuie depuse până cel mai târziu la sfârşitul lui 2013. Sperăm ca în maxim o lună să semnăm contractul de finanţare”, a spus Dorin Butunoiu.
Şanse mai mari la aprobarea proiectelor
Din GAL 'Lunca Joasă a Siretului' fac parte opt comune gălăţene - Lieşti, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi, Schela, Smârdan, Braniştea, Şendreni -, comuna Siliştea din judeţul Brăila, două ONG-uri şi 15 întreprinzători privaţi.
Întreprinzătorilor le va fi mai uşor să acceseze banii europeni prin intermediul GAL-ului.
“Proiectele depuse la GAL nu vor mai ajunge la selecţia naţională, deci şansele de aprobare sunt mai mari. Vom colabora cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit doar pentru verificarea evaluărilor noastre şi pentru plăţi”, a precizat Maria Ciobanu, consultant partener în proiect.
Beneficiarii trebuie să acceseze banii până la finele lui 2013, urmând să aibă maxim doi ani pentru finalizarea proiectelor. Proiectele trebuie să cuprindă priorităţile de dezvoltare ale zonei cum ar fi turismul fluvial şi peisajele având ca element principal apa, ecoturismul şi agroturismul în spaţii natural protejate, valorificarea produselor locale, stimularea creării de firme şi a spiritului întreprinzător, arta rupestră şi patrimoniul cultural. sursa: Agerpres