Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Sistemele antrigrindină: ar propulsa agricultura românească, dar „nu sunt prioritare în investiţii ”

Publicat: 04 iulie 2011 - 11:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România pierde, anual, milioane de euro în agricultură din cauza grindinei sau a secetei. 

Desigur, ar putea fi găsită o rezolvare a problemei: investiţii în sistemul naţional antigrindină. Însă mai-marii ţării preferă să tragă de timp şi par să aibă alte priorităţi. Deşi agricultura este una dintre puţinele ramuri care ne pot scoate din criză, acest domeniu este aruncat la coada clasamentului când vine vorba de investiţii publice.

Numai în luna mai, 6.000 de hectare de culturi agricole, din judeţele Buzău, Călăraşi, Bacău şi Teleorman, au fost distruse din cauza grindinei. Situaţia ar fi putut fi evitată dacă sistemele de rachete antigrindină ar fi existat în întreaga ţară.
Distrugeri în agricultură în perioada 13.05-15.06.2011 (potrivit Ministerului Agriculturii)
Orz - 155,75 ha
Grâu - 2.770,21 ha
Floarea Soarelui - 944,25 ha
Rapiţă - 889,12 ha
Porumb - 1.126,57 ha
Viţă de vie - 68 ha
Legume - 10 ha

Sistemul antigrindină funcţionează doar în judeţul Prahova şi apără de intemperiile distrugătoare doar două procente din teritoriul național. Vecinii noştri, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia au aproape întreg teritoriul protejat de grindină de aproape 50 de ani.

O rachetă antigrindină oferă protecţie unei suprafeţe de 25 de hectare. Cu doar 20-25 milioane de euro, întreg teritoriul ar putea fi protejat de grindină. Specialiştii unităţii de la Ploieşti spun că, dacă ar avea susţinere din partea autorităţilor, atunci ar putea rezolva inclusiv problema inundaţiilor şi a secetei.

În România, problema apărării împotriva grindinei nu este prioritară, deşi Strategia de Securitate Naţională vorbeşte despre ameninţarea fenomenelor meteo extreme. Şi, ca de obicei, strategiile rămân doar pe hârtie, uitate în sertarele politicienilor.
„Securitatea naţională poate fi, de asemenea, pusă în pericol de o serie de fenomene grave, de natură geofizică, meteo - climatică ori asociată, provenind din mediu sau reflectând degradarea acestuia, inclusiv ca urmare a unor activităţi umane periculoase, dăunătoare sau iresponsabile”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Anul acesta au fost alocate pentru sistemul antigrindină 3,8 milioane de lei, abia în luna mai, iar micile investiţii care mai pot fi realizate sunt deja în mare întârziere. antena3.ro

Vizualizat: 1552 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

Ion şi Marin

Ion şi Marin
Ion şi Marin discută. Detalii