Adama
Vinasa Rompak

România şi-ar putea restaura sectorul de irigaţii cu ajutorul fondurilor structurale

Publicat: 19 iulie 2012 - 11:02
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

România ar putea beneficia în viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020 de fonduri structurale pentru sectorul de irigaţii, aceasta fiind, pe lângă creşterea subvenţiilor pentru fermieri, una dintre priorităţile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a spus Daniel Constantin, într-o conferinţă de specialitate.

“Canalul Siret-Bărăgan poate fi finanţat pe partea de infrastructură din fonduri de coeziune, iar conectarea fermelor la aceste sisteme ar putea fi făcută prin Politica Agricolă Comună. În 2012, fermierii români au beneficiat de un buget mai mare de la UE, circa 1,5% din PIB, decât de la bugetul de stat - 0,9%, ceea ce nu este firesc, ţinând cont de aportul agriculturii la structura Produsului Intern Brut, în 2011. De aceea, dorim să începem, de la 1 ianuarie 2014, programul de reabilitare a sistemului de irigaţii”, a spus ministrul Agriculturii.

irigatii_b

Avem instalaţii pentru irigarea a 800.000 ha, bani doar pentru 100.000 ha
Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, în România se pot reabilita instalaţiile pentru sisteme de irigaţii care să deservească circa 800.000 de hectare cu o sumă care se apropie de 400 de milioane de euro.
“Avem solicitări pentru irigarea a 300.000-400.000 de hectare, dar din cauza costurilor ridicate nu se pot iriga decât 70.000, poate maximum 100.000 de hectare”, a precizat Daniel Constantin.

Cu privire la fermieri şi la pierderile pe care aceştia le-ar putea avea în urma condiţiilor meteo nefavorabile, ministrul Constantin a făcut referire la un act normativ existent deja, prin care se stipulează că aceştia vor fi ajutaţi, însă în anumite condiţii.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 3308 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
hidrotehnicianu
|
07. 19, 2012. Thursday 13:13

România şi-ar putea restaura sectorul de irigaţii cu ajutorul fondurilor structurale. NU "si-ar putea" ci chiar "poate"........si TREBUIE ! Romania are urgent nevoie de reabilitarea tuturor lucrarilor de imbunatatiri funciare,in special sectorul de irigatii. Trebuie vointa politica ! Chiar si cu bani mai putini, obtinuti din taxa de imbunatatiri funciare,pana la beneficierea de fonduri structurale de la UE se pot reabilita partial anumite amenajari de irigatii,cel putin acolo unde exista instalatii si echipamente de irigatii. Pretul energiei electrice(factorul primordial in valoarea tarifului) trebuie stabilit la un nivel care sa permita cat mai multor fermieri sa beneficieze de apa pentru irigatii. Evident,tot prin vointa politica ! De asemenea,trebuie reanalizata si modificata celebra OUG 82/2011, mai ales privitor la numarul de personal al ANIF. Au fost indepartati din sistem specialisti cu vechime si experienta pentru a face loc celor agreati de directorii in functie la acea vreme (acum tot ei,aceeasi directori conduc filialele judetene). Adevaratii specialisti (muncitori calificati,tehnicieni si ingineri de imbunatatiri funciare) care au lucrat in domeniu vreme de 25-30 de ani au fost sacrificati pentru aducerea unor firme clientelare. Deh,externalizarea lucrarilor ! Selectia personalului ramas in sistem s-a facut subiectiv,la discretia directorilor numiti politic. Asadar,domnilor guvernanti mai reflectati (daca se poate urgent) la OUG 82/2011 pentru indreptarea lucrurilor,va rugam ! Analizati fiecare filiala judeteana in parte si veti fi surprinsi sa aflati cum s-a facut selectia,cine a plecat si cine a ramas !

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii