Directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi, afirmă că pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 şi-ar dori să schimbe sistemul de selecţie şi cel de achiziţie pentru beneficiarii privaţi, eficientizându-l astfel.
“Pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 aş schimba, în primul rând, sistemul de selecţie, pentru că la ora actuală sunt vârfurile de sarcină atât de mari încât avem întârzieri de un an de zile, chiar şi de un an şi jumătate pe evaluarea proiectelor. Nu poţi să-i spui omului, după ce ai evaluat proiectul, gata dă-i drumul, semnează contractul, chiar dacă a fost evaluat într-o lună, pentru că trebuie să aştepte după toţi. Când primeşti 20.000 de proiecte nu ai cum să le termini într-o lună de evaluat. Acesta este primul lucru care trebuie reglat, partea de sistem de selecţie. Avem la ora actuală mai multe propuneri în acest sens şi sperăm să fie acceptate de Comisie. Trebuie să le prezentăm un sistem concurenţial, chiar dacă este combinat cumva cu « primul venit primul servit », iar proiectele care ating punctajul maxim să fie finanţate imediat, să nu mai aştepte până la finalul evaluării”, a precizat Turtoi.
Actele adiţionale aduc probleme la implementare
De asemenea, şeful APDRP consideră că şi în privinţa implementării proiectelor ar trebui făcute schimbări, întrucât au existat pe actualul program “probleme foarte mari pe partea de acte adiţionale pentru modificări de soluţii şi prelungiri de termene”.
“În acest program am avut probleme foarte mari pe partea de acte adiţionale pentru modificări de soluţii şi prelungiri de termene. Proiectele s-au făcut foarte prost şi îmi pare rău că învinuiesc atât proiectanţii cât şi consultanţii care au venit cu soluţii tehnice, nu pot să spun nefezabile, dar care au suferit modificări de 4-5 ori. Aici văd o soluţie de a contracta direct, la nivel de proiect tehnic, fără să mai contractăm studiu de fezabilitate, care este doar o previziune şi până la finalizarea efectivă a lucrării suferă o mie de modificări. Avem la ora actuală proiecte şi cu zeci de acte adiţionale de modificare pe un singur proiect”, a subliniat directorul general al Agenţiei.
Pe partea de achiziţii pentru beneficiarii privaţi, George Turtoi propune crearea unei baze de date cu preţuri de referinţă rezonabile, care ar putea să fie benefic nu doar pentru fondul de dezvoltare rurală, ci şi la nivel naţional.
Acesta a afirmat că pe noul PNDR 2014-2020 vor fi preluate aceleaşi tipuri de investiţii generale, dar vor fi ceva restrânse, pentru că unele măsuri din actualul program nu au avut succes, iar altele sunt incluse sau comasate în noua reforma a Politicii Agricole Comune. sursa: Agerpres