La nici un an de la constituire, Grupul de Acţiune Locală Covurlui, judeţul Galaţi, s-a implicat activ în sprijinirea fermierilor şi în dezvoltarea rurală a zonei de exprimare. GAL Covurlui are posibilitatea să finanţeze nerabursabil proiecte pe Axele I, II şi III, suma totată nerambursabilă fiind de 2.550.000 de euro.
„Până în momentul de faţă, avem un grad de absorbţie de peste 50 la sută, respectiv sunt contractate 1,6 milioane de euro, iar în zilele următoare proporţia va mai creşte ceva, deoarece sunt şi alte documentaţii în procedură de evaluare. La ora actuală avem opt proiecte contractate pe Măsura 322 - Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale, depuse de tot atâtea unităţi administrativ teritoriale, şi avem, de asemenea, patru proiecte contractate pe Măsura 112 - Instalarea tinerilor fermieri”, ne-a declarat Cezar Capotă, manager în cadrul Grupului de Acţiune Locală Covurlui.
Autoritatea de Management a prelungit de depunere a proiectelor
Aşa cum susţinea Capotă, în ciuda tuturor greutăţilor, întreaga sumă va fi absorbită, mai ales pentru faptul că Autoritatea de Management a comunicat prelungirea perioada sesiunilor de depunere a proiectelor pentru unele măsuri, până la 30 iunie 2014, iar pentru altele, până la 31 decembrie 2014.
Dar, din păcate, pentru o măsură care a avut şi are o mare actractivitate în rândul producătorilor agricoli - şi anume Măsura 112, Istalarea tinerilor fermieri - nu este însă rezolvată problema prelungirii perioadei de contractare şi s-ar putea ca termenul final să rămână cel stabilit - 31 decembrie 2013.
Munca în două viteze
„Se munceşte cu două viteze la evaluarea şi contractarea proiectelor. Pentru judeţul Galaţi, Centrul regional al APDRP de la Constanţa lucrează foarte bine, sunt deja proiecte care într-o lună au şi fost contactate, în timp ce, pentru judeţul Vaslui, Centrul regional Iaşi are viteza melcului. Spre exemplu, într-o lună de zile, funcţionarii nici măcar nu au efectuat vizita în teren! Cu toate că de la conducerea centrală a APDRP s-au întreprins unele demersuri pentru a impulsiona procedura de lucru, ca proiectele GAL să aibă prioritate, tocmai că au perioada scurtă de contractare”, a susţinut Cezar Capotă.
Va urma o nouă competiţie între GAL-uri
În perioada următoare, pe plan naţional, Grupurile de Acţiune Locală vor avea un nouă sesiune de depunere de proiecte pentru funcţionarea GAL-urilor.
Conform Regulamentului European 1698, trebuie ca până la 31 decembrie 2015, GAL-urile să fie selectate şi evaluate de către MADR prin Autoritatea de Management. Pentru aceasta, în cursul anului 2014 vor fi elaborate, depuse şi evaluate noile strategii ale GAL.
Pentru perioada nouă de programare, Grupurile de Acţiune Locală vor intra într-o nouă competiţie între ele însele, iar pentru aceasta trebuie ca proiectele viitoarelor strategii să fie foarte bine întocmite şi optim adaptate realităţilor din zonă, nu făcute, doar de dragul de a se câştiga punctaj, ci să se poată implementa cu succes.
GAL Covurlui cuprinde 13 comune din Galaţi şi Vaslui
Teritoriul Grupului de Acţiune Locală Covurlui este compus din 10 unităţi administrativ teritoriale din judeţul Galaţi: Bălăbăneşti, Bereşti-Meria, Cavadineşti, Corni, Jorăşti, Oancea, Rădeşti, Smulţi, Suceveni, Vârlezi şi alte trei: Griviţa, Vinderei, Fruntişeni, din judeţul Vaslui.
82 de GAL-uri din 111, autorizate să funcţioneze
La sfârşitul anului trecut, comitetul naţional de selecţie al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, instituţie care a evaluat dosarele de candidatură privind selecţia Grupurilor de Acţiune Locală, în sesiunea 1 martie – 2 mai 2012, a selectat pentru autorizarea funcţionării un număr de 82 de GAL-uri din cele 111 care au depus strategii.
Suma alocată pe sesiune s-a ridicat la 199.152.331 euro, iar valoarea publică totală a proiectelor depuse: 305.618.762,80 euro.
De asemenea, valoarea publică totală a proiectelor selectate a fost de 198.205.189,80 euro. Sursa de finanţare: FEADR şi naţională.