Adama
Vinasa Rompak

APNLF cere eliminarea asociaţiilor „fantomă” din sector şi deblocarea urgentă a măsurilor de finanţare din PNDR

Publicat: 10 octombrie 2011 - 14:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociaţia Profesională Naţională Legume – Fructe  (APNLF), membră a Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), reprezentantă de preşedintele Mircea Croitoru şi Florin Ciobanu în calitate de membru fondator, a participat, în perioada 7-9 octombrie, la reuniunea regională „Parteneriat Strategic pentru Agricultură durabilă”.

Evenimentul (organizat de FNPAR) a avut loc la Braşov şi s-a bucurat de participarea reprezentanţilor sectorului agricol din Bulgaria, Rep. Macedonia, Rep. Moldova şi Serbia, cât şi de prezenţa preşedintelui Comisiei prezidenţiale pentru agricultură, Valeriu Steriu, şi a deputatului Adrian Rădulescu.

În cadrul evenimentului s-au discutat principalele probleme cu care se confruntă sectorul agricol din România, precum şi oportunitatea încheierii unor parteneriate strategice, la nivel regional, pentru agricultura durabilă.

APNLF solicită controale mai severe la importatorii de legume-fructe
Preşedintele Asociaţiei, Mircea Croitoru, i-a înmânat preşedintelui Comisiei prezidenţiale pentru agricultură, Valeriu Steriu, un memoriu privind principalele probleme ale sectorului legume-fructe, precum şi soluţiile propuse pentru rezolvarea acestora.
„Principala problemă a sectorului legume-fructe o constituie exceptarea de la plata de impozite, taxe şi TVA a importatorilor. Acest lucru permite importatorilor comercializarea masivă a unor produse care se regăsesc şi în producţia românească şi care ne fac concurenţă neloială din dorinţa de a obţine profituri cât mai mari”, a declarat Mircea Croitoru.
Membrii APNLF au cerut, pe această cale, introducerea unor controale mai severe la importurile de legume-fructe.

O altă problemă o constituie faptul că producătorii nu au acces în pieţele mari monopolizate de intermediari, precum Braşov, Constanţa, Bucureşti, Suceava, etc,  situaţia devenind fenomen de masă asistat impasibil de oficialităţile zonale.
„Din cauză că nu avem acces în pieţe şi nu avem spaţii de depozitare am devenit furnizori captivi şi suntem nevoiţi să vindem produsele la colţul străzii sau la en-gross la preţuri derizorii, cu mult sub preţurile de producţie”, a precizat Mircea Croitoru.

Probleme ale sectorului: lipsa strategiilor şi dificultăţi în accesarea fondurilor
Alte probleme ale sectorului ţin de lipsa de stimulare a producătorilor de legume-fructe, lipsa unei strategii de termen scurt, mediu şi lung şi dificultăţi la accesarea creditelor bancare.
Domnul Florin Ciobanu a atras atenţia că au apărut o serie de asociaţii, „purtătoare de ştampilă”, fără activitate, care au fost înfiinţate doar pentru eliberarea de adeverinţe necesare consituirii documentanţiei pentru obţinerea de finanţare europeană prin măsurile 112 privind “Instalarea tinerilor fermieri în mediul rural” şi 141 “Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

„Pentru diferenţierea dintre asociaţiile purtătoare de ştampilă şi cele care desfăşoară activităţi reale în domeniul agricol am cerut completarea ghidului solicitantului aferente măsurilor 112 şi 141 cu un certificat de atestare fiscală eliberat de ANAF”, a menţionat Florin Ciobanu.

APNLF a mai atras atenţia că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a demonstrat că nu a fost pregătit să proceseze numărul mare de cereri de finanţare pe măsura 141 din PNDR, acest lucru determinând anularea sesiunii din luna octombrie, fapt care a generat nemulţumiri în rândul producătorilor agricoli.
„Din cele 200 de milioane de euro alocate măsurii 141 pentru anul 2011, doar jumătate vor ajunge la micii fermieri şi asta abia începând cu anul viitor din cauză că Ministerul Agriculturii nu a avut suficienţi experţi în verificarea celor peste 12.000 de proiecte depuse”, a precizat Florin Ciobanu.

Asociaţia Profesională Naţională Legume – Fructe a fost înfiinţată în anul 2008 şi reprezintă interesele a peste 86 de membrii (cooperative, grupuri de producători, asociaţii locale şi societăţi agricole. Asociaţia îşi propune să fie un partener de dialog cu instituţiile statului.

sursa: comunicat primit la redacţia Ferma

Vizualizat: 2768 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ruşii ar putea importa şi material viticol de la noi

Ruşii ar putea importa şi material viticol de la noi

Având în vedere faptul că ruşii au un deficit semnificativ de produse agroalimentare şi importă foarte mult, discuţiile cu oficialii ruşi, din cadrul reuniunii membrilor OCEMN, au vizat printre altele, şi cercetarea, „deoarece vor să cumpere material viticol pentru plantarea viţei de vie în anumite zone din Federaţie”, a declarat, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

La Vaslui “Soarele s-a topit şi a curs pe pământ!” Campania de toamnă este mult întârziată

La Vaslui “Soarele s-a topit şi a curs pe pământ!” Campania de toamnă este mult întârziată

Din cauza secetei, fermierii au pagube de peste 10 milioane de lei, iar sistemul de irigaţii este nefuncţional.

Cu cele 32 de mii de hectare, judeţul Tulcea este lider în agricultura ecologică

Cu cele 32 de mii de hectare, judeţul Tulcea este lider în agricultura ecologică

Anul trecut, în “ecoagricultură” au fost înregistraţi 163 de operatori. De asemenea, şase mărci de produse tradiţionale sunt înregistrate.

România exportă legume şi fructe ecologice

România exportă legume şi fructe ecologice

2.715 tone de fructe şi aproximativ 400 tone de legume au intrat pe pieţele comunitare. În 2011, suprafaţa cultivată cu legume în sistem ecologic a crescut cu 29 la sută.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii