Dezvoltarea infrastructurii forestiere şi împădurirea terenurilor vor fi susţinute financiar prin noul Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, la Forumul „Pădurea Noastră”.
Potrivit acestuia, MADR îşi propune să susţină sectorul forestier prin implementarea mai multor măsuri, cum ar fi investiţiile în active fizice, prin care este vizată infrastructura necesară pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea silviculturii, inclusiv accesul la suprafeţele forestiere, consolidarea şi ameliorarea terenurilor, precum şi măsura de mediu şi climă, prin care se vizează împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite.
În ceea ce priveşte elaborarea PNDR 2014-2020, Irimescu a subliniat că până la această dată au fost validate, în cadrul Comitetului Consultativ Tematic pentru Dezvoltare Rurală, Agricultură şi Pescuit, analiza socio-economică, analiza SWOT şi analiza nevoilor de dezvoltare rurală, urmând să se parcurgă toate etapele ulterioare, respectiv elaborare strategie de dezvoltare rurală, măsuri, sistem de management, în vederea aprobării de către Comisia Europeană.
220 milioane euro pentru păduri, în noul PNDR
Asociaţiile din domeniul forestier consideră că suma de 220 de milioane de euro prevăzută pentru sectorul forestier prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 este insuficientă, faţă de un necesar estimat de trei miliarde de euro.
„Suma propusă de Ministerul Agriculturii prin PNDR nu reflectă nevoile sectorului forestier din România. Prin PNDR 2014 - 2020 a fost prevăzută alocarea sumei de 220 de milioane de euro. Noi susţinem că suma este foarte mică', a arătat preşedintele Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură (APPSS), Dan Popescu, la Forumul 'Pădurea Noastră”, care a reunit, marţi, asociaţiile din sectorul forestier.
Forumul „Pădurea Noastră” a fost organizat marţi pe două sesiuni majore, prima dedicată Priorităţilor sectorului forestiere în Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, 2014-2020 şi cea de-a doua discuţiilor despre proiectul de modificare a Codului Silvic. Sursa: Agerpres