Valoarea proiectelor depuse în luna septembrie pentru dezvoltarea de micro-întreprinderi în mediul rural depăşeşte 426 de milioane de euro, fiind de aproape patru ori mai mare decât fondurile alocate pe această sesiune.
„Pe măsura 312 'Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi', care s-a închis pe 28 septembrie, s-au depus 2.965 de proiecte, în valoare de 426,43 milioane de euro, suma depăşind de patru ori alocarea pe sesiune, care totaliza 134,66 milioane de euro. După ce s-au epuizat fondurile pe investiţii în IMM-uri prin Programul Operaţional Regional (POR), toţi investitorii s-au mutat la noi, la PNDR. Dacă în primele sesiuni a fost accesată mai puţin această măsură, anul trecut valoarea proiectelor depuse s-a dublat, iar anul acesta s-a mărit de patru ori”, a declarat directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi.
Avalanşa mare de proiecte a fost depusă în ultimele zile ale sesiunii, angajaţii APDRP încercând să primească şi să înregistreze în sistem toate proiectele beneficiarilor, chiar dacă în unele zone din ţară aceştia au venit cu numai câteva minute înainte de termenul şi ora limită de închidere a sesiunii.
Şeful APDRP a precizat că aplicanţii care au venit în ultimul moment au fost înregistraţi pe hârtie, până la expirarea termenului de depunere, iar ulterior au fost introduşi în sistemul informatic.
Conform datelor APDRP, până la data deschiderii sesiunii din septembrie, respectiv 30 august 2012, pe măsura 312 au fost depuse 6.533 de proiecte, în valoare de 890 de milioane de euro şi au fost selectate 2.434, în valoare de 321 milioane de euro. Au fost contractate 2.177 proiecte, totalizând 289 de milioane de euro, iar plăţile efectuate au depăşit 192 de milioane de euro. Gradul de absorbţie al fondurilor alocate a fost de 36,9%.
Măsura 312 se încadrează în Axa III – “Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale” şi are ca obiectiv general dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale. Fondurile totale alocate pentru perioada 2007-2013 pe această măsură se ridică la 521,9 milioane de euro. sursa: Agerpres