Deputatul Aurel Vlădoiu a adus marţi la cunoştinţă Ministerului Economiei faptul că 'zeci de localnici din Ocnele Mari, solicită uzufructul pentru ultimii ani asupra terenurilor agricole afectate de saramură'
'Chiar subiectul interpelării mele înaintate Ministerului Economiei are la bază despăgubirile pe care familiile afectate le aşteaptă de zece ani, de la primele prăbuşiri. Încă din 2001, când fenomenul de prăbuşire de la Ocnele Mari, în câmpurile de sonde III şi IV, o serie de probleme de ordin economic şi social au afectat comunitatea respectivă', a declarat pentru AGERPRES Aurel Vlădoiu.
Zeci de familii au fost strămutate în zona Căzăneşti, mai spune el, însă sunt familii care au rămas pe loc şi ale căror gospodării şi terenuri agricole au avut serios de suferit de pe urma deversărilor de sare.
'Printre aceste familii amintim familia Onel Elena care solicita să i se plătească contravaloarea despăgubirilor în perioda 2001-2008, pentru suprafaţa de 476 de metri pătraţi, teren agricol, distrus prin deversările de sare. De asemenea solicită şi soluţionarea situaţiei pentru terenul în suprafaţă de 316 metri pătraţi ocupat de drumul tehnologic construit pentru lucrările de regularizare a Pârâului Sărat', precizează parlamentarul vâlcean.
Primarul din Ocnele Mari, Petre Iordache, precizează că şi pentru prăbuşirile din 2009 sunt familii care încă nu au intrat în posesia banilor.
'Sunt vreo trei familii care mai au de lămuri probleme juridice cu terenurile, pentru a primi contravaloare sau uzufructul pentru terenurilor agricole care au stat sub lacul de saramură. Aceste despăgubiri le dă Conversmin-ul, societatea care s-a ocupat cu dezafectarea minelor din câmupurile I şi II', a precizat Iordache.
În iarna lui 2001, salina din câmpul II sonde s-a prăbuşit, zeci de familii au fost afectate de valul de saramură, mai multe locuinţe din zona Ţeica au fost distruse inclusiv terenuri agricole.
În anul 2009, pentru a nu se repeta tragedia din 2001, autorităţile şi societatea Conversmin au luat decizia de a prăbuşi controlat tavanul salinei din câmpul I, astfel încât familiile să fie afectate mult mai puţin.
Familiile afectate de cele două prăbuşiri au primit locuinţe în două cartiere din municipiul Râmnicu Vâlcea, urmând ca despăgubirile pentru terenurile pe care le-au avut în Ocnele Mari şi au fost compromise să fie achitate de societatea Conversmin.
Sursa: Agerpres