Adama
Vinasa Rompak

Vâlcea: Apicultorii solicită reintroducerea subvenţiei pe familie de albine

Publicat: 18 februarie 2011 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vâlcea: Apicultorii solicită reintroducerea subvenţiei pe familie de albineAsociaţia Crescătorilor de Albine (ACA) din Vâlcea, cea mai mare din România, este nemulţumită de lipsa subvenţiilor pe familia de albine, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul asociaţiei, Petre Moraru.

'Una dintre nemulţumirile noastre este această anulare a subvenţiei pe familie de albine care se oferea până în 2008. Deşi şi atunci era o condiţionare, ca 10 kg de miere să fie date unui procesator. Solicităm reintroducerea acestei subvenţii, alături de alte facilităţi cum ar fi obligarea primăriilor locale să nu mai pună taxe pe camioane şi pavilioanele apicole când se află în pastoral. Deşi există o lege în acest sens, foarte multe administraţii locale o ignoră pur şi simplu', a precizat Moraru.

O altă nemulţumire a directorului asociaţiei apicole este legată de Inspectoratele de Poliţie.

'Ştim cu toţii că foarte multe camioane apicole sunt oprite în pastoral pur şi simplu fără motiv deşi cunoaştem cu toţii care este motivul real pentru care sunt opriţi în trafic apicultorii. Dar nu vreau să comentez mai mult. O problemă însă foarte gravă este legată de erbicide şi substanţe toxice care se folosesc în agricultură. Aici cred că se impune obligativitatea producătorilor de îngrăşământ, de erbicide să pună clar panouri cu înscrisuri - toxic pentru albine. Mulţi apicultori s-au trezit cu familii întregi de albine moarte', a mai spus Moraru.

Pe de altă parte, directorul ACA Vâlcea este mulţumit de Programul Naţional Apicol şi de faptul că s-a reuşit ca în perioada 2011 - 2013 să se aloce anual pentru apicultori 14 milioane de lei.

ACA Vâlcea este cea mai mare Asociaţie din România. Cu 78 000 de familii de albine, însemnând 8% din şeptelul naţional, ACA Vâlcea produce 10% din totalul de miere al României, adică 1500 - 1600 de tone anual.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2227 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii