Preşedintele sindicatului Fraternitatea, Dumitru Ioniţă, a declarat luni pentru AGERPRES că la nivel naţional există probleme în ceea ce priveşte plata salariilor angajaţilor din Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) şi Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), în judeţul Tulcea neexistând însă probleme foarte mari.
'La SNIF, din cei 15 oameni care erau anul trecut, acum sunt doar şapte sau opt şi există o dragă refulantă care ar putea asigura cheltuielile societăţii. La ANIF, în schimb, nu au mai fost bani pentru lichidarea pe luna ianuarie şi avem informaţii că nu vom lua salariul mai devreme de finele lunii viitoare', a afirmat Dumitru Ioniţă.
El a menţionat faptul că în urma procesului intentat de sindicaliştii din SNIF începând cu luna viitoare angajaţii îşi vor primi în tranşe lefurile restante şi şi-a exprimat nemulţumirea din cauza faptului că autorităţile nu au modificat Legea nr. 138 din 2004, a îmbunătăţirilor funciare, astfel încât cele două societăţi să poată atrage fonduri europene.
'Se doreşte transformarea noastră în societăţi comerciale, dar noi nu ne permitem să funcţionăm în baza bugetelor pe care le avem. Legea trebuia modificată, pentru că de la 1 ianuarie 2011 Europa nu mai acceptă subvenţii. (...) Nu ştiu ce vor face cu noi. Vor din nou să ne reorganizeze, dar dacă vor să ne dea afară, să ne plătească salariile compensatorii din contract', a spus liderul celor circa 100 de angajaţi din SNIF şi ANIF Tulcea.
Potrivit legii pentru ratificarea acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, publicată în Monitorul Oficial din data de 2 martie 2004, la începutul lui 2005 ANIF a preluat patrimoniul SNIF, aceasta din urmă prestând doar servicii de reparaţii pentru sistemul de irigaţii. În 2005, SNIF Tulcea înregistra debite de 3 milioane de lei, două treimi din sumă reprezentând datorii către societatea Electrica.
În acelaşi an, au apărut şi primele probleme cauzate de lipsa resurselor financiare, cei peste 200 de angajaţi ai SNIF Tulcea de la acea vreme neprimindu-şi lefurile timp de circa şase luni. Până în momentul de faţă, numărul angajaţilor celor două societăţi a scăzut periodic, sindicaliştii organizând proteste ca urmare a situaţiei financiare în care se află acestea.
Sursa: Agerpres