Proiectul privind combaterea evaziunii fiscale, ce presupune plata TVA de către beneficiar în locul furnizorului, ar putea duce la scumpirea alimentelor şi la o concurenţă neloială. Cel puţin aşa susţine Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară, Romalimenta, care crede că preţurile la carnea românească vor fi mai mari, odată cu aplicarea măsurii privind TVA-ul inversat.
„În acea listă de taxare inversă sunt produse care nu au nicio legătură cu ceea ce cer ei. Peştele şi fructele de mare nu sunt produse în România, deci nu înţeleg ce legătură are vama cu TVA-ul, iar carnea este un produs deficitar, care se cumpără din comunitatea europeană. Introducerea unui TVA anticipat nu duce decât la scumpire şi o concurenţă neloială. Ar însemna că ceea ce provine din România este liber de TVA, ceea ce cumperi din comunitatea eropeană este încărcat de TVA”, explică Minea.
În prag de faliment
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a solicitat urgent sprijinirea sectorului avicol prin măsuri conforme cu regulamentele europene pentru continuarea investiţiilor necesare creşterii competitivităţii producţiei şi a bunăstării păsărilor.
„Orice tergiversare în aprobarea soluţiilor de sprijin pe bunăstarea păsărilor, negociate în baza regulamentelor europene, va conduce automat la falimentul sectorului şi va face ca România să devină dependentă de importul de carne de pasăre şi ouă pentru consumul intern, iar preţul actual, accesibil pentru consumatorul de rând, să devină un preţ de lux”, susţine UCPR.
Până la sfârşitul anului 2009, crescătorii de păsări au fost sprijiniţi prin subvenţii pentru îmbunătăţirea performanţelor de producţie şi calitatea producţiei, dar şi pentru creditarea producţiei. „Urmare a acestui sprijin care a început în anul 2001, producţia internă de carne de pasăre a crescut de la 121 mii tone în anul 2000 la 334 mii tone în anul 2009 (276%), iar consumul de carne de pasăre fără autoconsum a crescut de la 146 mii tone în anul 2000 la 434 mii tone în anul 2009 (297%).
Cu toată creşterea consumului de carne de pasăre, de aproape trei ori în această perioadă, proporţia importului de carne de pasăre din total consum a rămas tot 30%, fapt ce arată că producătorii interni trebuie să continue procesul de modernizare al fermelor pentru creşterea competitivităţii la nivel european”, consideră Ilie Van, preşedintele Uniunii. Din acest an, crescătorii de păsări nu mai beneficiază de nici o formă de sprijin prin ajutoare de stat.