Disperaţi să atragă cât mai mulţi bani la bugetul de stat, politicienii români au venit cu o nouă idee, pe cât de originală, pe atât de controversată.
Guvernanţii doresc să impună, începând cu luna martie, taxa pe fast-food companiilor care produc, importă sau prepară produse de tip fast food, de patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare, cuantumul contribuţiei urmând să fie stabilit prin negocieri cu firmele respective.
Lista completă a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza conţinutului crescut de sare, grăsimi, zahăr, precum şi cu aditivi alimentari va fi aprobată prin hotărâre de guvern. Potrivit preşedintelui Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, această taxă fast-food va duce la creşterea preţurilor şi la mutarea activităţii multor multinaţionale în alte ţări, ceea ce înseamnă că va creşte importul de astfel de produse. În schimb, unii susţin că o astfel de măsură ar fi benefică dacă va avea ca efect reducerea consumului acestui tip de alimente dăunătoare sănătăţii, care provoacă diverse boli, inclusiv cancer.
Banii rezultaţi în urma taxei fast-food ar urma să ajungă în contul Ministerului Sănătăţii. Reacţiile dure venite din partea producătorilor l-au determinat însă pe ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, să declare că nu există o decizie în legătură cu impunerea unei taxe pe fast food, ci doar o idee şi că rămâne de văzut dacă aceasta va fi aplicată.