Adama
Vinasa Rompak

Taxa CJ impusă pescarilor ar putea fi modificată

Publicat: 13 ianuarie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Taxa anuală impusă la finele anului trecut de Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea persoanelor juridice care vor să exploateze în scop comercial resursa piscicolă din Delta Dunării va fi reanalizată, la cererea pescarilor.

Preşedintele CJ, Victor Tarhon, a declarat marţi, în oraşul Isaccea, în timpul primei acţiuni Caravana informării pescarilor, că pentru a solicita reducerea cuantumului taxei, care a fost stabilit la 2.500 de lei, are nevoie din partea pescarilor de argumente solide.

'Probabil că taxa se va modifica, dar nu promit nimic. Putem ţine cont de particularităţile unei zone, dar nu vrem să ne furăm singuri căciula de pe cap. Nu ezitaţi să ne oferiţi argumente solide pentru modificarea acestei taxe, dar nu anonime, pe care să le putem analiza, iar în baza lor vom lua o decizie', a afirmat preşedintele CJ, Victor Tarhon.

În timpul reuniunii la care a participat şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), Marian Mănăilă, cei aproape 70 de pescari din localităţile Grindu, Isaccea şi Somova s-au arătat nemulţumiţi de cuantumul mare al taxei, precum şi de prevederile ordinului de prohibiţie a pescuitului în Dunăre, pescarii din Grindu susţinând că în 2010 nu au pescuit decât circa şase luni.

'Trebuie să se ţină cont de zonele de pescuit, de faptul că trebuie să plătim pe lângă această taxă şi contribuţiile la sănătate şi şomaj, impozitul pe venit, iar capturile noastre de la Dunăre nu se pot compara cu cele ale pescarilor din Deltă', a declarat Marius Manolache, pescar din Grindu.

La rândul lor, autorităţile prezente la reuniune le-au atras atenţia celor prezenţi că, potrivit statisticilor oficiale, pescarii din zona de terasă a judeţului au raportat în 2010 capturi foarte mici, de până în 100 de kilograme de persoană, ce relevă faptul că investiţiile de mii de lei clamate de pescari sunt ineficiente, iar peştele se vinde pe piaţa neagră, lucru recunoscut de altfel şi de pescari.

'De 16 ani pescuiesc în zona Isaccea şi vă spun că o ducem din ce în ce mai greu. (...) Referitor la suma impusă, vă spun sincer că este realizabilă', a declarat Vasile Cristache, pescar din localitatea Isaccea.
În decembrie 2010, CJ Tulcea a aprobat o decizie prin care persoanele juridice de pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării care doresc să practice pescuitul comercial trebuie să plătească o taxă anuală de autorizare de 2.500 de lei, aceasta putând fi achitată în două tranşe.

Veniturile atrase prin impunerea acestei taxe vor fi împărţite între CJ şi bugetele primăriilor din Delta Dunării, decizia fiind criticată de unii pescari, dar şi de liderii PSD.

Caravana informării pescarilor cu privire la noile reglementări legale demarată marţi de CJ la Isaccea va continua cu o reuniuni la Tulcea, Sulina, Murighiol, Crişan şi Jurilovca, la acestea urmând să participe şi preşedintele ANPA, Marian Mănăilă.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1028 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii