Proasta gestionare a bugetului de subvenţii a condus la imposibilitatea acordării sprijinului de stat producătorilor agricoli oneşti, care au aşteptat în zadar sumele cuvenite. Acuzaţia vine din partea Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila, care susţine că multe dosare, înregistrate la sfârşitul anului trecut, la legea 150, n-au putut fi onorate, din cauza depăşirii plafonului de buget pe acest sprijin.
„Din situaţiile existente, cunoscute, se pare, şi de ministrul Mihail Dumitru, rezultă că au fost contractate mai multe credite de producţie, pe termen scurt, care au făcut ca unii beneficiari să încaseze de câteva ori drepturile legal cuvenite”, se precizează într-un comunicat al Asociaţiei, semnat de preşedintele Costică Măcelaru. Potrivit acestuia, iregularităţi flagrante se înregistrează şi la carcasa de porc, unde apar, la unii crescători, livrări în apropierea sărbătorilor de Crăciun, mult peste capacitatea lor de creştere, precum şi la laptele de vacă, unde, în ciuda scăderii declarative a livrărilor, motivate de importuri, plăţile cresc an de an.
În acest context, APA Brăila adresează o somaţie publică conducerii Ministerului Agriculturii şi Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, pentru a deschide o anchetă serioasă asupra acestor aspecte şi a informa agricultorii şi opinia publică, cu privire la aceste fraude şi măsurile întreprinse, pentru recuperarea sumelor plătite abuziv.
Fonduri neutilizate
Pe de altă parte, Asociaţia Producătorilor Agricoli Brăila constată că Guvernul României tratează cu nonşalanţă şi dezinteres gestionarea fondurilor europene pentru sprijinul activităţii din agricultură. Concret, Uniunea Europeană acordă agricultorilor, situaţi în zone defavorizate, un sprijin financiar, care se acordă împreună cu o cofinanţare din bugetul naţional, în proporţie de 80%, la 20%. „Întrucât Ministerul de Finanţe refuză să pună la dispoziţie suma destinată cofinanţării, peste 120 milioane de euro rămân neutilizate şi nu ajung la agricultori”, susţin reprezentanţii APA Brăila.