Stimularea arendei pe termen lung ar costa anual între 50 şi 100 de milioane de euro, această sumă fiind necesară pentru acordarea primelor de arendare, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o conferinţă de presă.
Potrivit ministrului Agriculturii, se lucrează la un pachet care va conţine legea pentru amendarea celor care nu lucrează terenurile, legea arendei, legea pieţei funciare, precum şi la chestiuni legate de cadastru.
Legea arendei ar putea fi introdusă zilele următoare în dezbatere publică.
"Când o punem în dezbatere? Zilele următoare. Problema care ne-a oprit este evaluarea sursei financiare pentru ceea ce înseamnă stimularea arendei pe termen lung. Pot să vă spun că ar costa anual pentru ceea ce înseamnă arendarea de la vârsta de 60 sau 62 de ani, în jur de 50 până la 100 de milioane euro pe an, ca să dăm prima de arendare.
"Lucrăm la un sistem care trebuie să fie unul extrem de bine aşezat şi argumentat, în pachet, şi nu le dăm disparate, pentru că vrem doar să o aruncăm în piaţă. Să fie un sistem care să protejeze şi să valorifice o avere pe care o are ţara asta. Cine nu poate lucra arendează. Cine nu vrea să arendeze vinde. Prima de arendare ar trebui să fie legată direct de o astfel de lege ca nimeni să nu spună că nu are posibilitatea arendării", a spus Tabără.
El a precizat că ţinta viitoare este aceea de a mări sistemul de ferme comerciale din România, pentru că la această dată există "o ruptură".
"Avem un număr mare de ferme de la 1 la 5 hectare neperformante şi avem 10-15% din ferme cu peste 1.000 de hectare. Problema forţei şi a durabilităţii sistemului agricol românesc este legat de fermele cu o mărime de la 20 până la 1.000 de hectare. Poate că cele mai bune ar trebui să fie undeva între 50 şi 300 - 400 de hectare. Asta este ţinta", a explicat ministrul.
El a explicat că prima de arendare va fi legată de durata arendării tocmai pentru a stimula investiţiile în exploataţiile agricole şi nu a fost lansată încă în dezbatere publică pentru că se doreşte găsirea unei formule ca acest sprijin financiar să meargă să forţeze preluarea fermelor de către tineri.
Valeriu Tabără a mai spus că se doreşte ca Legea arendei să intre în dezbatere parlamentară şi nu să fie rezolvată prin ordonanţă de urgenţă.
Sursa: Agerpres