Lipsa cofinanţării proiectelor europene ar putea atrage pierderi uriaşe pentru ţara noastră - peste 15 milioane de euro din fondurile alocate prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) 2007-2013.
„Anul acesta suntem în pericol de dezangajare de fonduri din Programul Operaţional de Pescuit, mai ales din cauza faptului că beneficiarii privaţi nu au putut asigura cofinanţarea. Noi facem estimări în fiecare lună şi sperăm ca aceste sume cu risc de dezangajare să scadă, dar acum suntem undeva la 15 milioane de euro, bani care se pot pierde în acest an”, a declarat Ciceronis Cumpănăşoiu, directorul general al Autorităţii de Management pentru POP din cadrul Ministerului Agriculturii.
Şeful AM POP consideră că principala cauză a dezangajării este creditarea slabă a sectorului, iar în acest sens băncile ar trebui să fie mult mai deschise faţă de aceste proiecte. „Cea mai mare problemă este cofinanţarea. Din acest motiv am iniţiat anul acesta o lege care ne permite să dăm avansuri de 40% din suma totală a proiectului sau de a face plata la factură. Din păcate şi obţinerea acestor garanţii pentru avansuri este foarte greu de obţinut. Consider că va trebui gândit un sistem special cu băncile, să găsim o soluţie ca băncile să fie mai deschise astfel încât beneficiarii privaţi să poată asigura cofinanţarea pentru că noi lucrăm cu peste 90% beneficiari privaţi”, a afirmat Cumpănăşoiu.
Potrivit datelor MADR, până în prezent, din totalul sumelor alocate pentru întreaga perioadă de programare 2007 – 2013, România a reuşit să angajeze prin POP o sumă de 271,2 milioane de euro şi să efectueze plăţi în valoare totală eligibilă de 107,16 milioane de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de aproximativ 41%. sursa: Agerpres