Comisia pentru Comerţ Internaţional (INTA) a Parlamentului European (PE) a decis, miercuri, adoptarea în procedură simplificată a raportului cu privire la majorarea cotelor de vin din Republica Moldova.
Comisia Europeană a transmis PE, pentru aprobarea finală, propunerea de majorare a cotelor de vin şi a altor produse agroalimentare din Republica Moldova care să nu fie supuse taxelor vamale la intrarea în UE.
Parlamentarul european Iuliu Winkler, care este raportor din umbră din partea Grupului PPE pentru raportul menţionat, a declarat, în cadrul reuniunii INTA, că adoptarea majorării cotelor menţionate reprezintă un sprijin concret acordat Republicii Moldova în procesul de apropiere a acestui stat de UE.
'Republica Moldova este membră a Parteneriatului Estic şi există un plan de acţiune UE - Republica Moldova. Acestea asigură cadrul apropierii politice dintre Republica Moldova şi UE, care este foarte importantă, dar noi, membrii INTA, suntem cei care, prin acţiunile noastre, putem susţine în mod practic statul vecin. Nu e o surpriză pentru nimeni că pledez pentru susţinerea Republicii Moldova şi sunt foarte mulţumit că, prin decizia de adoptare în procedură simplificată a acestui raport, INTA a făcut, din nou, dovada concretă a sprijinului pe care UE îl acordă Chişinăului', a afirmat parlamentarul european.
Iuliu Winkler a mai spus că datorită deciziei INTA cu privire la procedura simplificată, Republica Moldova va beneficia, într-un timp mai scurt, de posibilitatea de a exporta în UE, fără taxe vamale, cantităţi mai mari de vin şi produse agroalimentare.
Potrivit parlamentarului european, deşi importurile în UE din Republica Moldova nu reprezintă mai mult de 0,04% din totalul importurilor europene, majorarea cotelor poate avea o influenţă semnificativă în economia ţării vecine, care este preponderent agricolă (40%). Sectorul viti-vinicol este o parte extrem de importantă a sectorului agricol moldovean, asigurând aproximativ 300.000 de locuri de muncă.
Iuliu Winkler a elaborat, anul trecut, în baza propunerii Comisiei Europene, raportul PE prin care UE acorda Republicii Moldova un ajutor nerambursabil de 90 de milioane de euro.
Prin raportul care va fi adoptat în PE, cota de 100.000 de hectolitri de vin pentru Republica Moldova aferentă pentru anul 2011 va creşte la 240.000 începând cu anul 2013. La fel vor creşte cotele de carne, produse lactate, ouă, porumb, orz etc. Republica Moldova va beneficia de aceste preferinţe în raporturile comerciale cu UE până la sfârşitul anului 2015.
Sursa: Agerpres