Adama
Vinasa Rompak

Programul „Primul Siloz”: Credite pentru producătorii de cereale, pe baza producţiei depozitate

Publicat: 10 iulie 2009 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Producătorii agricoli care îşi stochează producţia în silozuri licenţiate vor putea primi certificate de depozit pe baza cărora vor putea obţine credite de la bănci sau îşi vor putea vinde producţia în cadrul bursei de mărfuri. Aceste certificate sunt garantate de Fondul Naţional de Garantare Agricol, care va fi capitalizat de Ministerul Finanţelor cu 10 milioane de euro.
Anunţul privind acest program de sprijinire a producătorilor agricoli a fost făcut săptămâna trecută, iar miercuri, 8 iulie a.c., Guvernul a aprobat actul normativ privind acordarea de garanţii de stat pentru producătorii de cereale în cadrul programului numit "Primul Siloz".

Potrivit Ordonanţei Guvernului adoptate ieri, un producător de cereale va putea depune producţia la depozitele licenţiate de Ministerul Agriculturii, primind în schimb un certificat în care va fi menţionată cantitatea depusă şi grupa de calitate. Cu acest certificat, producătorul poate merge la bancă pentru a solicita creditul de care are nevoie pentru desfăşurarea activităţii agricole.

Certificatul de depozit poate fi utilizat şi pentru a garanta un credit sau a vinde cantitatea de produse înscrisă în el în cadrul bursei de mărfuri, ca alternative ale tranzacţionării directe de seminţe de consum.

Potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Agriculturii, cadrul legal existent, respectiv Ordonanţa de Urgenţă nr. 141/2002 privind reglementarea depozitării seminţelor de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea şi constituirea Fondului de garantare pentru certificatele de depozit, nu a funcţionat, deoarece au existat rezerve din partea depozitarilor, din cauza implicării exclusive a acestora.

Ordonanţa adoptată ieri privind instituirea sistemului temporar de sprijinire a afacerilor in domeniul afacerilor comerţului cu seminţe de consum, regimul certificatelor de depozit pentru acestea şi constituirea schemei de garantare pentru certificatele de depozit stabileşte cadrul necesar pentru :

- Licenţierea depozitarilor care stochează seminţele de cereale, leguminoase boabe, oleaginoase şi alte seminţe destinate consumului uman, animal, industrializării şi comercializării, licenţa de depozit fiind emisă la solicitarea depozitarului de către Ministerul Agriculturii, depozitele licenţiate având dreptul de a emite fiecărui fermier care aduce la depozit seminţe de consum, la solicitarea acestuia, un certificat de depozit.

- Eliberarea certificatelor de depozit - documente ce reprezintă în formă materială titlu de credit negociabil reprezentativ al mărfii, la ordin, emis de depozitar fermierilor la primirea seminţelor şi care poate fi transmis prin gir. Certificatul de depozit constituie titlu executoriu pentru seminţele de consum depozitate, cât şi pentru sumele împrumutate şi dobânzile datorate băncilor comerciale în cazul în care acestea sunt utilizate ca garanţie.

-Schema de garantare a certificatelor de depozit, constituită prin Ordonanţă şi administrată de Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA.

Schema va avea ca sursa 10 milioane de euro, sumă alocată de Ministerul Finanţelor prin Ministerul Agriculturii, contribuţia depozitarilor licenţiaţi reprezentând un procent de 0,5% aplicat la valoarea fiecărui certificat de depozit emis, precum şi veniturile financiare aferente schemei.

Din aceste surse se va plăti contravaloarea certificatelor de depozit în situaţia în care se constată inexistenţa sau indisponibilitatea stocurilor înscrise în certificatul de depozit.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a anunţat că reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cei ai Fondului de Garantare se întâlnesc joi, 9 iulie a.c., cu producătorii agricoli şi cu băncile interesate  - până acum  s-au arătat interesate de acest program CEC, BRD, BCR, Raiffeisen, urmând ca în termen de şapte zile să fie aprobate normele de aplicare ale actului normativ pentru ca programul să poată fi pus în practică.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a precizat că se intenţionează ca primele certificate de depozit să înceapă să fie eliberate din campania de vară.

Vizualizat: 1407 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii