România va avea posibilitatea să deschidă pe propria răspundere anumite măsuri din noul PNDR, până în luna martie, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după întâlnirea bilaterală cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Potrivit acestuia, în primăvară va exista o primă aprobare 'neoficială' din partea Comisiei Europene. „Cea mai importantă discuţie pe care am avut-o cu comisarul Phil Hogan s-a referit la stadiul în care se află negocierile privind aprobarea PNDR 2014-2020. Sigur că nu avem aşteptări privind aprobarea oficială a Programului în acest moment, pentru că acest lucru nu se va întâmpla până când nu va fi aprobat bugetul la nivel european, dar în luna martie 2015 vom avea o aprobare neoficială, până atunci România având posibilitatea să deschidă pe răspunderea statului membru anumite măsuri - cele de investiţii şi cele pentru tinerii fermieri. Ne-am angajat în faţa fermierilor că le vom pune la dispoziţie fonduri europene din primele luni ale anului şi vrem să ne ţinem de promisiune”, a precizat ministrul Daniel Constantin.
Ministrul agriculturii a participat luni la, Bruxelles, alături de secretarul de stat George Octavian Turtoi, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultură şi Pescuit, unde a avut şi o întâlnire bilaterală cu comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii. Potrivit unui comunicat al MADR, tema dialogului bilateral s-a axat pe noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2015-2020, cu accent pe aprobarea de către Comisie a noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) precum şi a unor aspecte ce ţin de implementarea acestuia. Totodată, au mai fost discutate detalii privind Pilonul I - plăţi directe dar şi efectele embargoului impus de Rusia cu privire la importurile de produse agroalimentare de pe piaţa comunitară. În acest sens, delegaţia ţării noastre a subliniat dificultăţile cu care se confruntă sectoarele cărnii de porc şi lactatelor, solicitând aplicarea de măsuri la nivelul Uniunii Europene precum stocarea privată şi activarea restituţiilor la export pentru a orienta cantităţile de produse pe pieţe terţe.
Ce măsuri sunt vizate?
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, primele măsuri din PNDR 2014-2020 care vor fi deschise la finalul lunii februarie sau începutul lunii martie 2015 sunt: modernizarea fermelor, sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri şi Programul LEADER.
Potrivit datelor citate de Agerpres, măsura privind investiţiile în ferme (M4 „Investiţii în active fizice”, Sub-măsura 4.1. „Investiţii în exploataţii agricole” în PNDR 2014-2020) are alocată, în următorii şapte ani, o sumă totală de 892,32 mil. euro, inclusiv contribuţia naţională, de 134,35 mil. euro.
Tinerii fermieri (M6 „Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor”, Sub-măsura 6.1. „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”) vor primi aproape 445 mil. euro, din care 44,5 mil. euro contribuţie naţională, iar Programul LEADER, dedicat Grupurilor de Acţiune Locală (GAL), are prevăzută o alocare de 2,16 mil. euro.