Cereale
Producţia mondială de cereale pentru sezonul 2009/2010 se estimează că va fi mai mare la porumb cu 6,3 milioane de tone, în special datorită producţiei record din Statele Unite.
Şi în Argentina producţia de porumb va fi probabil cu un milion de tone mai mare, estimările fiind făcute în urma precipitaţiilor din ultimele luni, care au încurajat fermierii să extindă sezonul de semănat.
Producţia de porumb va fi probabil mai mică cu 0,5 milioane tone în Mexic, unde suprafaţă cultivată s-a redus şi recolta a fost mult deteriorată în timpul secetei din iulie.
La orz, producţia a fost mai mare decât anul trecut cu 0,5 milioane de tone în Kazahstan.
În luna decembrie, Serbia a exportat 0,5 milioane tone porumb şi există încă rezerve mari pentru export în această ţară. În aceeaşi perioadă, exporturile de porumb din Rusia au crescut cu 0,1 milioane tone.
Stocuri importante de porumb se găsesc mai ales în Statele Unite, Brazilia, Argentina, UE-27, Mexic şi India.
Seminţe oleaginoase
Producţia de seminţe oleaginoase pentru 2009/2010 în Statele Unite este estimată la 99,0 milioane de tone, în creştere cu 1,1 milioane de la raportul din luna trecută.
Exporturile de soia au atins un volum al vânzărilor record, de 1,375 miliarde USD, cele mai importante cantităţi mergând către China, Taiwan, Thailanda, Egipt şi Canada.
Producţia mondială de seminţe oleaginoase se estimează că va fi de 431,6 milioane tone, în creştere la soia, arahide şi bumbac şi în scădere faţă de estimarea de luna trecută la producţia de floarea soarelui şi rapiţă.
Se estimează că producţia globală de soia că va ajunge la un nivel record de 253,4 milioane de tone, cu 3,1 milioane tone mai mult decât la ultima estimare. Această creştere se bazează pe nivelul ridicat al producţiei din SUA şi Brazilia.
Statele Unite
Culturile de toamnă. Suprafeţele semănate cu grâu de toamnă sunt cu 14% mai mici decât în toamna anului 2008, de numai 15 milioane hectare, cel mai redus nivel din 1913. Campania de semănat la grâul de toamnă a fost mult decalată, din cauza întârzierilor cu recoltarea porumbului.
Semănatul la grâul dur roşu de iarnă s-a făcut pe cca 11,3 milioane hectare, în scădere cu 12% faţă de 2009. La grâul moale de iarnă, suprafeţele semănate au fost de cca 2,4 milioane hectare, cu circa 29% mai puţin faţă de sezonul trecut. În aceste condiţii, vor fi disponibile suprafeţe mai mari de teren pentru semănat la culturile de primăvară: grâu (de primăvară), porumb şi soia.
Stocurile de grâu. La 1 decembrie 2009, stocurile de grâu erau de 48,2 milioane tone, cu 9 milioane tone peste nivelul înregistrat la acceaşi dată, în 2008. Însă pentru următoarea perioadă se estimează că exportul de grâu al SUA va cunoaşte o reducere seminificativă, probabil la cel mai scăzut nivel din 1972-1973 încoace.
În acelaşi timp, stocurile trimestriale de porumb sunt de circa 27 milioane tone, faţă de 256 milioane tone înregistrate la 1 decembrie 2008. Stocurile de soia sunt la aproximativ acelaşi nivel ca şi în anul precedent, de cca. 64 milioane de tone.
Disponibilităţile existente datorită stocurilor încă ridicate, par să fi compensat oarecum estimările relativ pesimiste privind recolta din sezonul următor. Astfel, la principalele burse agricole, preţurile sunt în scădere, CBOT cu 7% la porumb şi 6% la grâu, MATIF 3% în jos la grâu şi LIFFE 1,5% mai puţin la grâu.