Dacă nu se va asigura cofinanţarea proiectelor europene, România va avea o mare problemă cu implementarea acestora, a declarat directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa.
“Avem probleme mari cu băncile, nu vor să vină lângă noi. Chiar şi CEC-ul nu vine lângă noi acum. Şi acum la CEC durează 5-6 luni de zile evaluarea. Asta este problema cea mai mare, pentru că în lipsa cofinanţării avem aproape 2.000 de proiecte, mai exact 1.800 de proiecte la care s-a renunţat, în valoare de 450 milioane de euro. Băncile au politicile proprii, nu le interesează. (...) Legea creditelor agricole, ceva trebuie să facem pentru că dacă nu vom asigura cofinanţarea vom avea o mare problemă cu implementarea fondurilor europene”, a arătat Nicolae Popa, la Conferinţa de instruire şi informare a fermierilor şi autorităţilor locale privind implementarea proiectelor pe fonduri europene 2014 - 2020 pe dezvoltare rurală.
Acesta a precizat că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a invitat băncile să prezinte pachete de oferte pentru IMM-uri, dacă doresc ca fondurile europene destinate PNDR să se deruleze prin intermediul lor.
“Domnul ministru a iniţiat o serie de întâlniri cu reprezentanţii băncilor, cu preşedinţii acestora, şi am convenit să încercăm să convenim cu ei asupra unui program viitor, în sensul ca toate sumele pe care le avem la dispoziţie, aproape 21 de miliarde de euro, să le rulăm prin aceste bănci care vor să vină lângă noi şi care să ne ofere un pachet de finanţare, de creditare, mult mai accesibil, cu dobânzi mult mai mici şi bineînţeles mă gândesc că interesul este comun. Ei trebuie să pună creditele în mişcare şi punându-le în mişcare realizează şi profit. Dacă le blochează, categoric îşi creează şi ei o problemă, dar ne creează şi nouă, din punctul de vedere al implementării programului - că fără cofinanţare bineînţeles că n-o să avem şanse foarte mari să accesăm toate fondurile europene”, a susţinut Popa.
Potrivit acestuia, cooperarea cu băncile trebuie pusă la punct până cel târziu la mijlocul anului 2014 şi urmează să se vadă care vor fi acele bănci care vor accepta.
sursa: Agerpres