Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

„Să negociem la sânge cu UE politica agricolă”

Publicat: 05 iulie 2011 - 10:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Avem şanse să devenim o forţă europeană în agricultură. Trebuie doar să luptăm pentru interesele noastre la nivel european, spune şeful Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

România poate deveni un „jucător important pe piaţa agro-alimentară, o forţă europeană şi globală”, dacă îşi va negocia o poziţie bună în cadrul viitorului buget european multianual, pentru perioada 2014-2020, susţine Stelian Fuia, preşedintele Comisiei de Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice din Camera Deputaţilor, într-un interviu pentru evz.ro.

Potrivit acestuia, ultima comunicare cu privire la cadrul financiar multianual stabileşte pentru PAC un buget de 372 milioane de euro, adică o reducere de numai 7% faţă de perioada 2007-2013.
În ce constă noua Politică Agricolă Comună? Aceasta se va baza pe doi piloni importanţi: pilonul I - pentru plăţile pe suprafaţă şi pilonul II - pentru investiţiile în infrastructura spaţiului rural şi a fermelor.

Astfel că, în pilonul I, România ar trebui să negocieze pentru devansarea din 2016 în 2014 a momentului când plăţile pe suprafaţă vor ajunge la nivelul de convergenţă agreat cu Comisia Europeană.

În ceea ce priveşte pilonul II, România a avut o alocare bună, 9,37%, şi ar trebui să lupte pentru a o menţine, „ceea ce ar însemna aproximativ 9 miliarde euro pentru investiţii în spaţiul rural şi dezvoltarea fermelor”, precizează şeful Comisiei de Agricultură din Cameră.

„România nu trebuie să fie în acord cu Politica Agricolă Comună (PAC). România trebuie să negocieze la sânge şi să pună în acord PAC cu necesităţile noastre. Un PAC care nu corespunde nevoilor de dezvoltare ale unui stat membru nu ar trebui să obţină consensul ţărilor membre numai de dragul consensului”, explică oficialul.

România mai poate accesa încă circa 6 miliarde euro din actualul PAC, care se încheie în 2013. Aceşti bani, spune Fuia, „pot schimba în mod definitiv, în bine agricultura României”, iar cifrele aduc veşti bune: suprafaţa necultivată a scăzut, în 2011, până la aproximativ un milion de hectare, faţă de 3 milioane în anii trecuţi.

Vizualizat: 1376 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Întâmplare...

Întâmplare...
Un tip vine acasă de la serviciu şi observă cu stupoare că în gura dobermanului său era iepuraşul vecinilor. Detalii