Majorarea nivelului de cofinanţare a proiectelor de dezvoltare rurală de la 15% la 25% ar afecta capacitatea României de a absorbi fondurile europene, din cauza dificultăţii de a asigura de la bugetul de stat sumele necesare, a afirmat ministrul Agriculturii Daniel Constantin.
“Până acum, cofinanţarea pe fondurile europene, pe fondurile de dezvoltare rurală, a fost de 15%. (...) Comisia Europeană vine acum cu o propunere de 25%. Eu vă spun că (...) bugetul de stat nu-şi va permite foarte uşor să cofinanţeze, să facă un efort atât de mare încât să atragem fonduri europene. Cu alte cuvinte, de negocierea care se face în acest moment depinde capacitatea de absorbţie pe care o va avea România în perioada 2014 – 2020”, a spus Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, pentru ţara noastră este important ca Uniunea Europeană să aloce un buget cât mai mare agriculturii, pentru a se putea recupera decalajele pe care fermierii români le au faţă de fermierii din alte state, mai ales că posibilităţile bugetului de stat de a subvenţiona acest domeniu sunt limitate.
“Fermierii din România au suferit în această perioadă, am aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 şi în primul an am avut doar 25% din cât primeşte un fermier din vechile state membre. Sigur că în fiecare an s-au adăugat 5%, 10%, am încercat de la bugetul de stat să aducem fonduri suplimentare, însă bugetul de stat (...) nu-şi mai permite să vină suplimentar, an de an, cu foarte multe fonduri. (...) România e unul din puţinele state care în 2012, e adevărat că şi pe fondul unei secete puternice, a acordat fonduri extraordinar de importante de la bugetul de stat”, a explicat ministrul Agriculturii.
Daniel Constantin s-a întâlnit luni cu fermierii din judeţul Argeş la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură de la Mărăcineni. sursa: Agerpres