Noua Politică Agricolă Comună (PAC) va aduce mai mulţi bani agricultorilor români în următoarea perioadă, ceea ce nu se întâmplă pentru toate statele membre, a declarat comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Comisarul european a precizat că va transmite în România, cu prilejul vizitei sale de vineri, mesajul că noua PAC ia în considerare în mod explicit specificităţile noilor state membre, inclusiv ale României. “Diversitatea agriculturii din România este tratată prin instrumente specifice în această PAC reformată, pentru că avem instrumente specifice de susţinere pentru modernizarea agriculturii, pentru organizarea producătorilor, pentru primirea pe piaţă a produselor care vin şi din fermele mici, avem posibilitatea de a finanţa programe specifice de restructurare a unor sectoare şi ştiu că în România sunt multe discuţii pentru restructurarea sectorului pomicol de pildă, pentru restructurarea sectorului lapte, vor exista aceste instrumente şi multe alte elemente de flexibilitatea care să permită să se ia în considerare specificitatea agriculturii din România. Şi mai ales avem o PAC nouă care va aduce mai mulţi bani agricultorilor din România în următoarea perioadă, ceea ce nu se întâmplă pentru toate statele member”, a declarat Dacian Cioloş.
Potrivit acestuia, este pentru prima dată când PAC are un instrument obligatoriu pentru toate statele membre de susţinere a instalării tinerilor agricultori, de care vor beneficia inclusiv cei din România, “nu numai prin acea cunoscută primă de instalare de câteva zeci de mii de euro în programul de dezvoltare rurală, dar şi printr-o creştere a plăţilor directe la hectar pentru tinerii fermieri în primii cinci ani după instalare”.
Comisarul Cioloş a mai menţionat că România va avea posibilitatea să utilizeze 13% din alocarea bugetară pe plăţi directe pentru a orienta aceste ajutoare spre anumite sectoare sensibile. “Ştiu, de exemplu, că România analizează posibilitatea de a da un ajutor cuplat pentru sectorul laptelui în anumite regiuni din zona de munte sau pentru sectorul ovin sau pentru alte sectoare prioritare în România. În plus faţă de asta, 2% din alocarea totală a plăţilor directe va putea fi orientată tot prin plăţi cuplate pentru producerea de proteaginoase şi de leguminoase, un alt lucru important pentru sectorul animalier, pentru că penuria de proteină vegetală pentru hrana animalelor în Europa este cunoscută şi România are un potenţial de producţie în această direcţie”, a afirmat el. sursa: Agerpres