Adama
Vinasa Rompak

APDRP propune simplificarea noului PNDR. Iată cum va fi redusă birocraţia!

Publicat: 26 noiembrie 2013 - 10:04
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Simplificarea PNDR vizează nu doar mai puţine măsuri, ci şi reducerea birocraţiei, susţin reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. 

„Vrem să facem o documentaţie pentru accesare, adică cererea de finanţare, cât mai sumară, în care să mergem pe asumarea răspunderii beneficiarului, urmând ca dacă este selectat, să vină cu toate documentele la etapa de contractare. Aici va trebui să discutăm şi aspectul penal pe fals în declaraţii. Dacă va veni să mintă şi va bloca banii respectivi, va suporta consecinţele”, a declarat George Turtoi, director general al APDRP.

Potrivit acestuia, în noul PNDR nu vor mai fi necesare scrisori de confort şi declaraţii pe propria răspundere. „La început am mers pe declaraţii pe propria răspundere şi acum reziliem pe capete contracte încheiate pe propria răspundere a beneficiarului că are cofinanţare. Ulterior, am introdus scrisoarea de confort şi băncile au devenit maşinării de eliberat scrisori de confort contracost. (...) Pe viitorul PNDR, mai mult ca sigur aşa se va merge: la contractare, beneficiarul va veni ori cu contractul de credit semnat, ori cu extras de cont, să arate că are bani pentru a realiza investiţia. (...) În acelaşi timp, în contractare vrem să introducem prezentarea proiectului tehnic. Exista pe SAPARD această etapă, în care se făcea echivalenţa studiului de fezabilitate - proiect tehnnic şi se contracta la nivelul proiectului tehnic, ajutând ulterior în implementarea proiectului pentru că nu vor mai fi atât de multe modificări de soluţii şi realocări bugetare pe liniile de proiect, nici 28-30 de acte adiţionale la un contract (...)", a mai spus George Turtoi.

Sistem nou de primire şi evaluare a proiectelor
Pentru noul PNDR trebuie găsite soluţii pentru a evita numărul prea mare de cereri depuse, dacă nu există finanţare, spunea ministrul Agriculturii, în octombrie 2013. APDRP trebuie să gestioneze 170.000 de cereri depuse pe toate măsurile PNDR cu doar 1.500 de oameni la nivel naţional, motiva Daniel Constantin întârzierea evaluării şi contractării proiectelor PNDR.
Cu privire la aceste aspecte George Turtoi a spus: „Am gândit două modalităţi de selecţie: unu, să primim proiecte continuu pe parcursul unui an, sesiune deschisă din ianuarie până în octombrie, cu toată alocarea anului respectiv, plus o parte din alocarea anului următor, ca să nu ajungem în ultimul an să nu avem sumele contractate. Stabilim un plafon maximal peste care, dacă proiectul îl depăşeşte, intră automat în contractare şi atunci proiectele intră în sistem pe măsură ce este finalizată evaluarea lor, iar la final de sesiune, în octombrie, dacă nu este consumată alocarea de proiecte care au depăşit plafonul de punctaj stabilit, atunci se face un raport de selecţie şi se acordă finanţare şi pentru proiectele care nu au avut punctajul stabilit. Un alt sistem ar fi să primim proiecte până se atinge un procent fix peste valoarea pe care o avem scoasă la licitaţie, adică 110 sau 120 la sută din valoare, şi ulterior să închidem sesiunea. În ambele sisteme, Comisia Europeană ridică problema că nu putem merge pe primul venit, primul servit, că trebuie să asigurăm o competiţie între proiecte. (...) În primul sistem, cu depunere continuă, nu cred că ar exista o problemă de primul venit, primul servit, pentru că finanţezi proiecte care depăşesc un barem maximal de puntaj, ceea ce înseamnă că proiectele cu cea mai mare calitate intră automat în sistem, iar la final de an, proiectele care nu au calitate maximă, intră şi ele, în limita alocărilor”. Propunerea va fi trasnsmisă Comisiei Europene.

APDRP face „curăţenie” pe piaţa consultanţilor
APDRP vrea un sistem de autorizare a consultanţilor pe fonduri europene pentru viitorul PNDR. „Nu cred că va fi o condiţie restrictivă. Beneficiarul va putea alege orice consultant vrea el, doar că sumele pentru consultanţă vor fi eligibile doar în cazul în consultanţa este realizată de consultanţi autorizaţi.(...) Pe piaţă sunt consultanţi buni şi consultanţi şmecheri. (…) Poate încercăm să facem autorizarea în două faze: să autorizăm în primul rând persoanele fizice ca experţi tehnici care să ofere consultanţă pe fonduri europene, pe categorii de măsuri şi pe domeniu tehnic, adică expert tehnic şi expert financiar contabil, pe grupe sau pe categorii de măsuri, pentru că fiecare grupă are specificitatea ei”, a mai spus directorul general al APDRP.

Mai multe detalii cu privire la PNDR 2014 – 2020 puteţi citi în revista Ferma, numărul din noiembrie 2013.

Vizualizat: 2979 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Sabau Ioan
|
11. 28, 2013. Thursday 08:42

De ce nu se merge pe varianta urmatoare: sa existe un model de proiect pentru fiecare domeniu de investitie. Se completeaza doar datele personale ale solicitantului(cam asa cum e cererea de finantare la unele masuri). Vor rezulta niste parametri finali, comparabili, in baza carora se va face selectia. Ce rost au vorbaria multa, povestile ? Ba mai mult, s-ar putea si asa: in functie de gospodaria fiecaruia, consultantii APDRP iti spun direct: te incadrezi la tipul asta de finantare, sau nu te incadrezi la nici unul.

1.
Andrei R A
|
11. 27, 2013. Wednesday 08:43

In primul rand ar trebui reevaluat personalul APDRP pentru ca multi experti sunt habarnisti iar daca mergi ca beneficiar sa cauti solutii te trimit de 10 ori si in plus nu isi asuma vreo responsabilitate. Nu ajuta cu nimic sa simplifici procedure daca expertii cer oricum documente in afara procedurii. Nu ajuta nici sa "acreditezi" consultant, mai bine ar face o baza de date cu ei din care sa reiasa urmatorul aspect : "firma X a facut 10 proiecte din care eligibile/selectate 3 si atunci orice beneficiar ar putea allege in cunostinta de cauza iar selectia s-ar face de la sine ...dar na de ce sa mergem pe varianta corecta?

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii