Începând cu data de 16 octombrie, autorităţile române vor putea plăti agricultorilor sume în avans de până la 50%, în cadrul schemei de plată unică de suprafaţă pentru cererile depuse în 2010, a anunţat serviciul de presă al comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
În urma solicitării MADR formulate în luna iulie, Comisia Europeană (CE) a autorizat astfel ca România, împreună cu alte nouă state membre, să achite până la 50% din plăţile directe aferente anului 2010 încă din a doua jumătate a lunii octombrie, în loc de 1 decembrie, cum era prevăzut iniţial.
Propunerea a fost aprobată în unanimitate de Comitetul de Management al Plăţilor Directe. Celelalte ţări membre vizate sunt Belgia, Franţa, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Spania şi Ungaria. În privinţa ţării noastre, proiectul de decizie al CE arată că „agricultorii din România se confruntă cu serioase dificultăţi financiare şi probleme legate de fluxurile de numerar”.
Totodată, se precizează că sectorul agricol românesc este în mod special afectat de criza economică, de vreme ce reprezintă o parte importantă din PIB-ul românesc, aproape 30% din populaţie desfăşurându-şi activitatea în acest sector. În plus, fermierii se confruntă cu condiţii de creditare înăsprite, la care se adaugă ratele mari ale dobânzilor şi solicitarea de garanţii dificil de prezentat, din cauza scăderii valorii terenurilor.
Mai mult, inundaţii grave au produs pagube nu numai la nivelul terenurilor, ci şi în sectorul creşterii animalelor, în care s-au înregistrat pierderi de animale şi distrugeri ale depozitelor de furaje.
Pentru a primi banii, verificarea condiţiilor de eligibilitate ale fermierilor trebuie încheiată înainte de plata avansurilor.
Redacţia revstei Ferma vine cu următoarea precizare:
"În acest an, România a aprobat acordarea unui sprijin pe suprafaţă de aproximativ 130 euro/ha, 81 euro/ha de la UE şi diferenţa de la bugetul de stat.
În această toamnă, UE a aprobat României sa acorde fermierilor un avans de 50% din fondurile alocate de UE, deci din cele 81 euro/ha un fermier va primi 41 euro/ha în avans de la UE."