Adama
Vinasa Rompak

Perioada de monitorizare a investiţiilor realizate în cadrul FEADR a scăzut la 2 ani, de la 5 ani, din 2011

Publicat: 31 ianuarie 2011 - 08:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Perioada de monitorizare a investiţiilor realizate în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) a fost redusă de la cinci ani la minimum doi ani, începând cu anul 2011, conform prevederilor Regulamentelor europene, regula urmând a fi aplicată atât noilor contracte de finanţare,  cât şi celor aflate în derulare, informează Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP)

Aceasta asigură implementarea tehnică şi financiară a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Potrivit unui comunicat al APDRP, dacă proiectul de investiţii depus de solicitant respectă toate criteriile şi condiţiile de eligibilitate, acesta va fi acceptat pentru finanţare şi, astfel, beneficiarul proiectului va demara realizarea investiţiei. Ulterior, în urma efectuării parţiale sau integrale a investiţiei, acesta va solicita APDRP decontarea cheltuielilor efectuate, prin depunerea dosarului cererii de plată, până la implementarea completă a proiectului.

Beneficiarul poate opta pentru plata finanţării nerambursabile în maximum cinci tranşe. Termenul de rambursare a cheltuielilor eligibile aferente unui dosar cerere de plată este de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care cererea de plată este înregistrată la sediul oficiului judeţean al APDRP.

Beneficiarul va comunica Agenţiei contul deschis la instituţia financiară creditoare. APDRP va rambursa direct în contul beneficiarului deschis la instituţia financiară creditoare sumele reprezentând cofinanţarea contribuţiei publice a proiectelor.

De asemenea, beneficiarul trebuie să depună la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) declaraţia de eşalonare a depunerii dosarelor cererilor de plată în maximum 30 de zile de la avizarea primului dosar de achiziţie (excepţie făcând dosarele de servicii).

Dosarul cererii de plată se depune de către beneficiar la OJPDRP la care a depus şi dosarul cererii de finanţare, în două exemplare, pe suport hârtie, la care se ataşează pe suport electronic documentele întocmite de beneficiar.

Pe parcursul implementării investiţiei, la fiecare tranşă de plată, conform declaraţiei de eşalonare a cererilor de plată depusă de către beneficiar, se va calcula valoarea plătită în euro şi în lei la cursul Băncii Centrale Europene (BCE) din penultima zi lucrătoare a lunii precedente efectuării plăţii, astfel încât la ultima tranşă de plată valoarea sumelor rambursate acestuia să nu depăşească valoarea în euro şi în lei prevăzută în contractul de finanţare aferent respectivei investiţii.

În acelaşi timp, beneficiarul trebuie să întocmească rapoarte tehnice şi financiare pentru a fundamenta cererile de plată în conformitate cu instrucţiunile de plată, care se regăsesc ca şi Anexă la contractul de finanţare. Autorizarea cererilor de plată se face în urma verificării documentelor justificative prezentate în instrucţiuni de plată.

În cazul în care se constată nereguli, autorizarea cererilor de plată poate fi invalidată de către APDRP. Totodată, dacă APDRP constată faptul că obiectivele finanţate nu sunt folosite conform scopului destinat sau în cazul în care acestea au fost vândute sau închiriate pe o perioadă de minimum doi ani după finalizarea proiectului (data ultimei plăţi) îşi rezervă dreptul de a recupera sprijinul acordat.

Pe parcursul implementării proiectului, beneficiarul trebuie să ţină înregistrări contabile sistematice şi precise referitoare la executarea contractului. Sistemul contabil utilizat va urma procedurile dictate de uzanţele profesionale şi legale. Pentru fiecare proiect trebuie ţinută o evidenţiere separată, cu toate veniturile şi cheltuielile pe toată perioada de valabilitate a contractului.

În cazurile observării unor nereguli cu privire la încheierea ori executarea contractului sau a altor probleme constatate de APDRP, beneficiarul va restitui integral sumele primite ca finanţare nerambursabilă, împreună cu dobânzi şi penalităţi în procentul stabilit conform dispoziţiilor legale în vigoare.

În aceste cazuri, beneficiarul va restitui integral sumele primite ca finanţare nerambursabilă, împreună cu dobânzi şi penalităţi în procentul stabilit conform dispoziţiilor legale în vigoare.

De asemenea, sprijinul acordat va fi recuperat dacă obiectivele finanţate nu sunt utilizate sau folosite conform scopului destinat rezultat din cererea de finanţare, modifică substanţial proiectul sau în cazul în care acestea îşi modifică destinaţia într-o perioadă de minimum doi ani după finalizarea proiectului (data ultimei plăţi).

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 3665 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii