OTP Bank România a lansat trei noi produse de finanţare destinate companiilor care îşi desfăşoară activitatea în agricultură, iar primul canal de vânzare este reţeaua teritorială a băncii, a declarat Roxana Hidan, director Direcţia IMM, în cadrul OTP Bank România.
“Costul creditelor ţine de profilul clienţilor. La finanţarea pe subvenţii toate creditele sunt în lei, ţinând cont că pentru segmentele micro şi preducători agricoli individuali încercăm să avem o structură foarte flexibilă de garanţii, să nu mai punem povara altor costuri pe aceşti clienţi. Vorbim de o marjă peste ROBOR între 5 şi 6%, care este media pieţei”, a spus Hidan.
Potrivit oficialilor băncii, tendinţa este de scădere a dobânzilor în piaţă. Oferta băncii pentru domeniul agricol include posibilitatea prefinanţării subvenţiilor APIA, creditarea în vederea achiziţiei de terenuri agricole şi împrumuturi oferite pe bază de certificate de depozit.
Creditul pentru prefinanţare subvenţii APIA
Creditul pentru prefinanţare subvenţii APIA - bunăstarea păsărilor şi porcinelor, disponibil în lei, este destinat finanţării capitalului de lucru necesar desfăşurării activităţilor curente (inclusiv pentru plata obligaţiilor către bugetul de stat şi celelalte bugete) de către beneficiarii ajutoarelor de stat, pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunăstării păsărilor şi a porcinelor, până la încasarea acestora de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).
Creditul oferă finanţare de până la 80% din valoarea subvenţiei ce urmează a fi primită şi posibilitatea garantării creditului de către Fondurile de garantare FNGCIMM sau FNGR.
Creditul pentru achiziţie de terenuri agricole
Creditul pentru achiziţie de terenuri agricole este destinat achiziţiei de terenuri utilizate în producţia agricolă şi poate funcţiona ca un plafon de credite pentru investiţii, ce oferă posibilitatea achiziţionării în timp a mai multor loturi de teren.
Finanţarea este de până la 80% din valoarea de achiziţie, modalităţile de rambursare sunt corelate cu fluxul încasărilor curente şi a celor prognozate de afacerile acestora, iar perioada de graţie este de până la 12 luni.
Creditul pe bază de certificate de depozit
Creditul pe bază de certificate de depozit este destinat finanţării capitalului de lucru necesar desfăşurării activităţii curente şi poate fi utilizat în mai multe tranşe oferind o finanţare de până la 80% din contravaloarea certificatelor de depozit prezentate la finanţare.
Banca oferă clienţilor consiliere în întocmirea documentaţiei necesare accesării acestor credite şi răspuns rapid. “Achiţia de terenuri şi partea de certificate sunt ceva mai specifice. Aici oferta a fost făcută plecând de la analiza segmentului specific şi de la modalităţile prin care erau obişnuiţi să se finanţeze până în prezent. Invovator este faptul că aceste finanţări au în vedere ciclicitatea, sezonalitatea activităţii şi specificităţile fiecărei companii în parte. Avem o finanţare atât pe lei cât şi în valută care este particulatizată în funcţie de activitatea fiecărui agent economic în parte. În prezent, un procent semnificativ din creditele acordate de către OTP Bank România sunt cu destinaţie către agricultură şi domenii aferente agriculturii, mă refer la producţie şi comericalizare mâncare, băutură etc. Ne propunem să creştem undeva cam cu 5-10% soldul creditelor pe partea de agricultură în acest prim an. Ulterior, începând cu anul viitor, dorim să avem o prezenţă din ce în ce mai accentuată pe finanţarea agriculturii. Sunt 3.000 de companii care activează în acest moment. Dorim să creştem numărul lor, dar contează foarte mult să creştem ponderea creditelor cu destinaţie finanţarea agriculturii în totalul portofoliului băncii. În prezent ponderea este de 10%”, a explicat Dragoş Mirică, director executiv, Divizia Corporate din cadrul băncii.