Diminuarea ratei de eroare la două procente în cazul cererilor de plată depuse pentru obţinerea sprijinului pe suprafaţă din fonduri europene este obiectivul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în 2011, în condiţiile în care, anul trecut, aceasta a fost de 3,64%.
"Orice stat membru trebuie să atingă un nivel de eroare de 2% în ceea ce priveşte controalele administrative şi în teren pentru plăţile pe suprafaţă din fonduri europene. Acest lucru înseamnă că din cei 1,1 milioane fermieri care au depus cerere de plată nu trebuie să identificăm erori pe suprafaţă mai mari de 2% în controale, în condiţiile în care avem solicitări de plată pe aproape 10 milioane de hectare de terenuri fărâmiţate. Vrem ca în 2011 să ajungem la 2% şi să intrăm în normalitate absolută", a declarat pentru AGERPRES directorul general al APIA, Florin Marius Faur.
Acesta a precizat că în 2010 gradul de eroare a fost redus la 3,64%, de la 5,6 procente în 2009, în timp ce în anii 2007 şi 2008 depăşea 10%, ceea ce a atras corecţii şi penalizări din partea UE.
"Am avut corecţii majore din această cauză, calculate la aproape 100 de milioane de euro, dar pe care am reuşit să le reducem la 75 de milioane de euro.(...) Am făcut însă demersuri la Bruxelles să reducem cu încă 18 milioane euro şi această penalizare", a explicat Faur.
Comisia Europeană a anunţat în data de 15 aprilie că România a fost sancţionată cu 74,9 milioane de euro, în cadrul procedurii de corecţie pentru anul financiar 2009, aferente campaniilor 2007 şi 2008, pentru punctele slabe ale sistemului LPIS-GIS în privinţa controalelor administrative încrucişate, furnizarea de informaţii inexacte fermierilor şi controalele ineficiente la faţa locului referitoare la ajutoarele pe suprafaţă şi la măsurile de dezvoltare rurală pe suprafaţă.