Deznădejde, lehamite şi multă dezamăgire. Cam aceasta este starea de spirit a crescătorilor români de taurine, în urma confirmării celor mai sumbre perspective: este aproape 100% sigur că nu vor mai primi subvenţia pe cap de animal.
În ziua închiderii ediţiei, o delegaţie a fermierilor din Federaţia Naţională a Crescătorilor de Bovine a fost chemată la discuţii de către reprezentanţii Ministerului Agriculturii pentru a li se aduce încă o dată la cunoştinţă că nu mai sunt bani pentru subvenţiile pe 2010. Oricum, oficialii de la Agricultură erau preocupaţi mai mult de siguranţa propriului fotoliu ministerial decât de bunăstarea sectorului agricol. Mai ales că discuţia cu fermierii avea loc în ziua "asumării" lui Boc.
Puşi în faţa faptului împlinit, pentru a nu ştiu câta oară, crescătorii de taurine spun că nici nu mai ştiu, de fapt, cu cine să se lupte, în condiţiile în care instabilitatea politică ocupă preponderent timpul aleşilor. Dar este sigur că vor demara acţiuni de protest pentru a-şi putea primi drepturile câştigate şi negociate.
Cu ce au plecat fermierii de la Bucureşti? Cu o nouă promisiune, aflată doar la nivel de propunere. În lipsa subvenţiei pe cap de animal, Ministerul s-a gândit să acorde un ajutor de 21 de euro pe tona de lapte din cota pentru perioada 2008-2009. Calculând cu aproximaţie, s-ar ajunge la maxim 65 de euro pe cap de vacă, faţă de 600 de lei cât a fost subvenţia anul trecut. Chiar şi aşa ar fi bine decât nimic, spun crescătorii de taurine. Deocamdată însă nu ştiu nici când, nici în ce condiţii şi nici cât vor obţine.
”Subvenţia pentru calitatea laptelui a fost pierdută, susţinerea îmbunătăţirii genetice a efectivelor pe care noi am solicitat-o nu va fi acordată, costul materialului seminal este suportat integral de fermieri, COP-ul nu mai este susţinut de stat şi este compromis, procentul de animale cuprins în control la ora actuală fiind undeva la unu la sută.
Toată munca de ameliorare se duce de râpă. Subvenţii nu primim, deşi există aprobarea Comisiei pentru 298 milioane de euro pentru plata CNDP şi în acest an, însă autorităţile se plâng că nu sunt bani, în timp ce sunt menţinute structuri ca OARZ-urile, care doar consumă fonduri degeaba.
Dacă s-ar strădui, ar găsi modalităţi să economisească bani cu care să susţină acest sector vital pentru România. Degeaba ni se reproşează că nu vrem să înţelegem situaţia gravă în care este ţara. Nu suntem noi, fermierii, de vină pentru asta”, ne-a spus Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).