În condiţiile în care anul trecut absorbţia fondurilor europene a ajuns la 2,7 miliarde de euro pe dezvoltare rurală şi pe plăţi directe, Ministerul Agriculturii şi-a propus să atragă 2,9 miliarde de euro în anul 2014, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„În 2013, ne-am angajat să atragem 2,5 miliarde de euro fonduri europene pe cei doi piloni, pe dezvoltare rurală şi pe plăţi directe, şi am depăşit acest target, ajungând la 2,7 miliarde de euro. În anul 2014, ne-am propus să atragem 2,9 miliarde de euro din fonduri europene. Sper să reuşim acest lucru pentru că, pe de o parte, au crescut alocările pe pilonul I, pe plăţi directe şi, pe de altă parte, suntem în ultimii doi ani pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013”, a spus Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, gradul de absorbţie în cazul fondurilor de dezvoltare rurală a atins 67% la finele lui 2013, iar cel de contractare a depăşit 100%. 2013 a fost ultimul an în care s-au mai putut contracta fonduri pe actualul program, PNDR 2007-2013, chiar dacă sumele pot fi cheltuite până la finele lui 2015. „În aceste zile se semnează ultimele contracte şi vom ajunge la un grad de contractare de 108% pentru a ne asigura, în cazul în care vor fi proiecte care nu vor fi duse la capăt, că vom avea contracte semnate astfel încât să putem cheltui toţi banii. Este ambiţia noastră să avem PNDR cu un grad de absorbţie de 100%”, a subliniat şeful MADR.
În opinia acestuia, partea de creditare reprezintă în continuare o problemă pe această zonă, însă băncile au început să vadă oportunitatea creditării agriculturii.
Potrivit datelor APDRP, până în prezent plăţile către beneficiarii români au fost de 5,87 miliarde de euro din fondurile alocate de UE pentru PNDR 2017 - 2013. Alocarea UE pe pilonul de dezvoltare rurală a fost 8,1 miliarde de euro, iar împreună cu contribuţia naţională s-a ridicat la un total 9,7 miliarde de euro. sursa: Agerpres