Adama
Vinasa Rompak

Ministrul Agriculturii vrea 1,4 miliarde euro pentru fermieri!

Publicat: 26 octombrie 2017 - 14:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fondurile europene pe care estimăm că le vom accesa în acest an pe dezvoltare rurală se ridică la 1,4 miliarde de euro, de aproape trei ori mai mult decât anul trecut, a declarat, recent, ministrul agriculturii, Petre Daea, la simpozionul organizat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) cu ocazia împlinirii a 17 de la înfiinţare.

Fondurile europene accesate în acest an se vor regăsi sub formă de credite investite în agricultură.
"În total, anul acesta estimăm că vom accesa o sumă totală de 1,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă de aproape trei ori mai mult decât anul trecut. Este un câştig,o realizare pe care trebuie să o procesăm cu atenţie, cu calm, şi cu foarte multă ambiţie. Trebuie să ne aşezăm la masa de lucru, motiv pentru care am solicitat AFIR să prezinte cât mai repede cu putinţă ce s-a realizat în România până în prezent.
Suma estimată din analizele pe care le-am făcut azi, iar aceste analize vor continua, este ca România să acceseze întreaga sumă din PNDR, indiferent câţi ani facem 17-18 ani. În orizontul 2020 acesta este obiectivul: întreaga sumă a României trebuie repatriată. Acesta este obiectivul pe care ni l-am asumat şi la care trebuie să lucrăm indiferent câte sărbătoriri vom face. Acesta este obiectivul pe care îl are Ministerul Agriculturii şi obiectivul ţării, la care trebuie să lucram toţi indiferent de locul de muncă indiferent de poziţia pe care o avem într-o structură sau alta", a declarat Petre Daea.

Pe de altă parte, ministrul agriculturii s-a declarat nemulţumit că, până la finele anului, rambursările de la Comisia Europeană vor fi de 221,1 milioane de euro, deşi ţinta era mult mai mare.
"În ultima sâmbătă din fiecare lună se analizează pe fiecare judeţ, pe fiecare program, ce s-a desfăşurat pe luna anterioară şi aici am o doză de nemulţumire pe care trebuie să o transmit, pentru că am avut alt target. Am gândit, am lucrat împreună şi am planificat să realizăm o anumită sumă pe care din nefericire analizele noastre nu ne conduc spre un asemenea obiectiv. Totuşi, suma care va fi în continuare posibilă de realizat şi de adus în ţară este de 221,14 milioane de euro", a spus Daea.

Şeful de la Agricultură a solicitat AFIR să prezinte cât mai repede cu putinţă ce s-a realizat în România până în prezent, din trei motive, respectiv să vadă ce s-a realizat de la integrarea în Uniunea Europeană, să facă proiecţia pentru următorii ani şi să contureze poziţia la UE privind PAC.
"Am cerut din trei motive: primul, să cunoaştem unde am ajuns, să desenăm pe harta ţării ce s-a realizat de la integrarea în UE, ce obiective am împlinit pentru a vedea efortul pe care l-a făcut ţara şi instituţiile şi de care trebuie să beneficieze mediul rural şi fermierii români. Al doilea motiv, ce ne proiectăm în continuare, ce goluri avem în spaţiul rural, goluri de sprijin în PAC pentru fermieri şi al treilea, cele două ne compun poziţia la UE şi nu trebuie să uităm faptul că România este stat cu drepturi depline de a participa la decizia comuna privind PAC. Din aceste punct de vedere se impune o pregătire temeinică. Motiv pentru care în MADR am declanşat, demult, acele dezbateri prin care noi înţelegem să ne raportăm la nevoile ţării şi instrumentele prin care să ne aducem concret contribuţia la PAC", a adăugat ministrul.

Până când este primită finanţarea APIA de anul acesta, fermierii români pot obţine un credit de până la 80% din valoarea adeverinţei de la Agenţia de Plaţi și Intervenţii în Agricultură prin intermediul Alpha Bank - ALPHA IMM finantare APIA. Comisionul de finanţare este zero, iar creditul oferă și posibilitatea de leasing finantarea echipamentelor agricole pornind de la 5% avans, pentru o perioada de pana la 5 ani.

bani pentru agricultura_bArticol publicitar

Vizualizat: 2541 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii