Suma alocată anual pe dezvoltare rurală va fi de zece ori mai mare, după 2014, decât fondurile acordate agriculturii înainte de aderare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, la o conferinţă privind oportunităţile şi provocările în dezvoltarea rurală din România.
“Dacă, până în 2007, Ministerul Agriculturii a beneficiat de numai 300-400 de milioane de euro anual, după 2014, timp de şapte ani, vom avea fonduri pe dezvoltare rurală de 21 de miliarde de euro, adică vom ajunge la 3 miliarde de euro pe an. Este o sumă de zece ori mai mare, iar acei bani vor trebui să se regăsească în bunăstarea mediului rural şi în bunăstarea oamenilor”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.
Potrivit acestuia, fondurile estimate că le va primi România pe dezvoltare rurală, de 21 de miliarde de euro, în perioada 2014-2020, reprezintă a cincea parte din PIB-ul României. "Dacă în perioada actuală, România are 13,5 miliarde de euro, vom beneficia în perioada 2014 - 2020 de numai puţin de 21 de miliarde de euro pe dezvoltare rurală. Chiar dacă România a ajuns să aibă un PIB redus, de numai 100 de miliarde de euro, suma reprezintă a cincea parte din PIB-ul pe un an de zile”, a explicat Irimescu.
Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează zilele acestea conferinţa “Provocări şi Oportunităţi în Dezvoltarea Rurală din România în perioada 2014 – 2020”, evenimentul având loc într-un moment în care România planifică, armonizează şi negociază din punct de vedere tehnic cu Uniunea Europeană noua Politică Agricolă Comună.
sursa: Agerpres