OUG 43/15.05.2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor (M.Of. 364/19.06.2013) prevede garantarea de către stat, prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), a maximum 50% din valoarea creditului acordat de bănci pentru achiziţia de teren agricol şi posibilitatea de a garanta o parte din credit cu terenul cumpărat.
Această facilitate ar putea fi disponibilă pentru fermierii români „până la 1 ianuarie 2014, poate şi după 1 ianuarie 2014”, a declarat, imprecis, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul lunii noiembrie 2013.
Aprobată pe final de an, această măsură, pe cât de benefică ar putea fi pentru fermerii români, pe atât de puţin accesibilă pare să fie. Ministrul Agriculturii a lăudat-o la fiecare apariţie publică din ultimele două luni. Ileana Bratu, director în cadrul FGCR, a anunţat, citată de Agerpres, că FGCR a primit înainte de finalul lunii noiembrie 2013 prima solicitare de garanţie pentru un credit ipotecar de achiziţie a unui teren agricol. Aceasta a precizat că este vorba de un teren din zona Olteniţa, dar nu a oferit informaţii despre valoarea creditului sau banca de la care a fost luat, însă a subliniat că este important faptul că acest mecanism funcţionează.
Potrivit reprezentantului FGCR, la începutul lunii decembrie a.c. erau 12 bănci care doreau să acorde credite pentru achiziţia de terenuri agricole, însă numărul acestora este în creştere, deoarece toate vor să ofere un astfel de produs. FGCR a încheiat convenţii cu CEC Bank, Banca Transilvania SA, OTP Bank, ProCredit Bank, Intesa Sanpaulo Bank, Libra Bank, BC Carpatica, Patria Credit, Alpha Bank, BRD - GSG, Banca Comercială Feroviară şi Banca Italo Romena, pentru a garanta, în condiţiile OUG 43/2013, creditele acordate fermierilor pentru achiziţia de terenuri agricole, iar negocieri în stadiu avansat erau şi cu Piraeus Bank, Raiffeisen Bank şi cu BCR.
În practică, însă, prin ţară sunt funcţionari ai unora dintre băncile care au semnat convenţii cu FGCR care pretind că nu ştiu nimic despre această măsură şi fermieri care ar vrea să cumpere teren cu credite ipotecare garantate de stat, dar care, deocamdată, bat la uşi închise.
Conform OUG 43/2013, pot beneficia de garantarea creditului arendaşii persoane fizice sau juridice care cumpără de la proprietar terenul în arendă, cu excepţia terenurilor ADS, până la atingerea a maxim 1.000 ha în proprietate/exploataţie, precum şi persoanele fizice sau juridice care exploatează teren agricol, conform declaraţiilor APIA, şi care cumpără teren pentru extinderea fermei de familie (2-50 UDE). Cumpărătorii terenurilor agricole pot obţine credit de maxim 90% din valoarea suprafeţelor achiziţionate, minim 10% fiind contribuţia proprie. Maxim 50% din credit poate fi garantat de stat, prin FGCR. Terenul cumpărat constituie garanţie pentru credit, însă băncile pot cere şi alte garanţii imobiliare. Beneficiarii persoane fizice plătesc un comision anual de garantare de 3,8% (OMADR 1139/17.10.2013).
Normele metodologice pentru aplicarea OUG 43/2013 (HG 682/2013, M.Of. 584/16.09.2013), prevăd că beneficiarii garanţiilor nu au voie să înstrăineze terenurile cumpărate cu credite garantate de stat pe durata rambursării creditului şi mai devreme de 5 ani de la momentul tranzacţiei.
Solicitanţii garanţiilor pentru credite de achiziţie de teren agricol au nevoie de adeverinţe de la APIA, care certifică faptul că fermierul va cumpăra din suprafeţele arendate anterior şi că prin cumpărare nu va depăşi 1.000/ha în proprietate/exploataţie, sau, în cazul fermelor de familie, că prin cumpărarea terenului, exploataţia nu va depăşi 50 UDE.