În anul fiscal 2011, sprijinul financiar acordat de către Grupul Băncii Mondiale ţărilor în curs de dezvoltare pentru redresarea economică a fost de 57,4 miliarde de dolari, se arată într-un comunicat de presă al BM.
Angajamentele totale se ridică la 189 miliarde de dolari, calculate din anul 2008, de când criza financiară mondială şi-a făcut simţite efectele.
Pe măsură ce au apărut urmările acesteia, Grupul Băncii Mondiale a oferit 712 împrumuturi, subvenţii, investiţii de capital şi garanţii pentru a promova creşterea economică, lupta împotriva sărăciei şi sprijinirea întreprinderilor din zona privată.
" Pe parcursul anului trecut, Grupul Băncii Mondiale a demonstrat în mod clar angajamentul nostru de a sprijini creşterea economică şi oportunităţile pentru clienţii noştri, chiar dacă criza globală încă mai trimite unde de şoc prin economia mondială ", a declarat preşedintele Grupului Băncii Mondiale, Robert B. Zoellick .
Preţurile la produsele alimentare, din anul 2008, au avut o continuă evoluţie ascendentă. Instituţia mondială bancară estimează că, din această cauză, din luna iunie 2010 şi până în prezent, 44 de milioane de oameni de află, deja, în pragul sărăciei.
Grupul Băncii Mondiale este format din Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), care oferă membrilor finanţare, produse de gestionare a riscurilor, precum şi alte servicii financiare, la fel şi servicii de analiză, consolidare a capacităţilor şi servicii tehnice; Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (AID), care acordă împrumuturi fără dobândă şi granturi pentru cele mai sărace ţări; Corporaţia Financiară Internațională (CFI), care face investiţii în capital şi împrumuturi, garanţii şi servicii de consultanţă afacerilor din sectorul privat în ţările în curs de dezvoltare; şi agenţia de asigurare a riscurilor politice din cadrul Grupului Băncii - Agenţia de Garantare Multilaterală a Investiţiilor (MIGA).