Anul trecut au fost reziliate proiecte contractate prin PNDR în valoare de 300 de milioane de euro, pentru că beneficiarii nu au avut bani de cofinanţare, potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
„Ei aveau contractul făcut de trei ani, dar nu aveau nici măcar o plată efectuată. Mai este un factor psihologic. Cine începe un proiect în perioadă de criză, deja îşi pune întrebarea dacă duce proiectul la bun sfârşit, efectuează vreo plată sau renunţă din prima zi”, a explicat Irimescu, citat de Agerpres.
Declaraţiile vin în contextul anunţului făcut de secretarul de stat, potrivit căruia Ministerul Agriculturii vrea să condiţioneze accesul băncilor la fondurile alocate pentru plăţi directe, unde nu există riscuri, de acordarea de credite beneficiarilor de proiecte pe dezvoltare rurală. În acest sens, Ministerul Agriculturii a elaborat recent un proiect de ordin prin care impune un plafon maxim al dobânzii şi noi condiţii pentru băncile care dau credite pe adeverinţă beneficiarilor plăţilor directe derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Ministerul Agriculturii face demesuri pentru salvarea unor investiţii SAPARD
Irimescu a mai dat ca exemplu faptul că România a avut, pe SAPARD, o condiţie introdusă în acordul multianual de finanţare ca timp de cinci ani de la terminarea investiţiei beneficiarul să aibă profit şi să nu înregistreze datorii.
„A venit criza şi a trebuit să închidem o mulţime de unităţi din industria alimentară, ceea ce este o tragedie. Facem demersuri acum, scrisori de la ministrul Agriculturii la comisarul Cioloş, să anulăm această cerinţă, care nu mai are nimic de-a face cu realitatea”, a arătat secretarul de stat.
Acesta a mai afirmat că, în principiu, ministerul Agriculturii nu va avea probleme în a absorbi fonduri europene în perioada 2014-2020, cu condiţia luării unor măsuri, precum reducerea birocraţiei, orientarea către acele măsuri cu cele mai mari şanse de a dezvolta mediul rural şi a obţine valoarea adăugată cea mai mare, dar şi modificarea comportamentului funcţionarilor din instituţiile care gestionează fondurile europene.