Adama
Vinasa Rompak

Forme fără... fonduri

Publicat: 27 mai 2010 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura românească e plină ochi de forme de sprijin „conforme cu regulamentele europene”, ca să-l cităm pe ministrul agriculturii, Mihail Dumitru. La fel de multe sunt strategiile ministeriale, care însă se pierd prin sertare, graţie legislaţiei noastre, a cărei armonizare cu normativele comunitare e la cheremul unor traduceri inexacte dar care, culmea, servesc pe tavă oportunităţi de afaceri unor parteneri interesaţi.

În discursul său din cadrul ceremoniei de deschidere a Salonului Vinvest 2010, de la Timişoara, ministrul Agriculturii a făcut diferenţa între viticultură, unde există posibilităţi de finanţare pentru întreg lanţul de producţie, şi celelalte sectoare agricole, pentru care fondurile sunt insuficiente.

Apoi, la întâlnirea cu fermierii, ministrul agriculturii şi-a reluat discursul despre „săraca agricultură”, făcând, printre altele, o trecere în revistă a priorităţilor MADR, dintre care amintim: absorbţia fondurilor comunitare, apoi echilibrarea celor două sectoare ale agriculturii - vegetal şi zootehnic, cu accent pe creşterea animalelor.

Mihail Dumitru recunoaşte că cel mai afectat sector este cel de creştere a animalelor, pentru că acolo au dispărut foarte multe subvenţii naţionale şi acesta trebuie susţinut, întrucât aici se poate valorifica producţia vegetală de pe cele aproape 10 milioane hectare de teren agricol care se pot cultiva în România.

Că o fi, că n-o fi prioritară zootehnia, un lucru este clar: subvenţiile pentru suprafeţele de păşune se pierd cu voia Ministerului Agriculturii, în condiţiile în care pajiştea comunală asigură baza furajeră pentru ovine/caprine, sectorul care, pe lângă faptul că de 15 ani încoace asigură în totalitate necesarul intern de carne, brânzeturi, lână şi piei, ocupă şi primul loc la export, dintre toate sectoarele agriculturii.

Ministrul agriculturii s-a prezentat în faţa fermierilor cu o listă lungă de forme de sprijin: reducerea accizei la motorină, aprobată recent de Guvern, dar care n-a fost încă aprobată oficial de CE, apoi cele două scheme de sprijin pentru bunăstare la porcine şi la păsări şi alte două ajutoare pentru Controlul Oficial al Producţiei şi Conducerea Registrelor Genealogice, pentru care se caută soluţii de finanţare.

Mai menţionăm şi sprijinul pentru producătorii de lapte din zonele defavorizate, precum şi pentru cei afectaţi de criză sau ajutorul pentru producătorii de tomate, şi ne oprim aici, de teamă că veţi fi tentaţi să daţi fuga la agenţiile de plată să cereţi banii. Dar, în cazul multor scheme de plăţi pe care ministrul le trâmbiţează, agenţiile de plăţi sau direcţiile agricole n-au nici o metodologie de preluare a cererilor sau de acordare a banilor, aşa că vă invită să aşteptaţi noi „ordonanţe”.

Apoi, degeaba sunt forme de sprijin, dacă fondurile sunt insuficiente. Iar acolo unde legislaţia a fost elaborată, lipsa banilor exonerează atât Ministerul Finanţelor, cât şi pe cel al Agriculturii, de efectuarea plăţilor stabilite prin lege.

Vizualizat: 1186 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii