Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a hotărât, la începutul acestei luni, că UE trebuie să renunţe la publicarea datelor privind fermierii individuali care primesc subvenţii în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). CEJ a precizat, totuşi, că această decizie nu se va aplica şi firmelor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol, aşa că valoarea ajutoarelor financiare primite de acestea va putea fi dată publicităţii în continuare.
Cazul a fost adus în faţa instanţei din Luxemburg de trei fermieri germani care au invocat protejarea informaţiilor conform legilor existente referitoare la viaţa privată.
Începând cu luna mai 2009, autorităţile naţionale din cele 27 de state membre UE sunt obligate să publice pe internet informaţiile privind beneficiarii fondurilor agricole europene.
În decizia de luna aceasta, judecătorii CEJ afirmă, însă, că regulamentul a eşuat în a asigura echilibrul între viaţa privată individuală şi nevoia de transparenţă invocată de UE, argumentând că transparenţa nu este corect deservită prin publicarea numelor fermierilor individuali şi a sumelor primite, fără să se specifice durata plăţilor, frecvenţa şi scopul acestora.
La rândul ei, Comisia a menţionat că avocaţii săi studiază hotărârea CEJ, pentru a vedea dacă actualele reguli privind transparenţa pot fi încă funcţionale sau dacă este nevoie de un nou regulament, întrucât verdictul tribunalului UE din Luxemburg este unul final, fără drept la apel. Potrivit purtătorului de cuvânt ale Comisiei pe probleme de agricultură, Roger Waite, citat de BBC, executivul european susţine, în continuare, transparenţa PAC, însă aprobarea unei noi decizii legate aceasta ar putea dura până la doi ani, fiind necesar acordul guvernelor tuturor celor 27 de state membre şi al Parlamentul European.
Sursa: Agerpres